Nyhetsartikkel

16 januar 2019

Det Britiske parlamentet avviser Brexit-avtale

Tirsdag avviste det britiske parlament Theresa Mays skilsmisseaftale med EU. Dansk Energi ærgrer sig over Brexit, men håber, at el-markedet over den engelske kanal kan bevares.

Tirsdag kveld rykket et ”hardt Brexit” nærmere da et stort flertal i det britiske parlamentet stemte imot den uttredelsesavtale, som forhandlere fra den britiske regjering og EU ble enige om i november.

Hvis der ikke inden 29. marts 2019 opnås enighed mellem EU og Storbritannien om en udtrædelsesaftale, eller alternativt en udskydelse af Brexit, vil Storbritannien således stå uden for EU’s regler om det indre marked, toldunionen mm.

Et hårdt Brexit vil dermed også betyde, at reglerne for EU’s elmarked ikke vil være gældende i Storbritannien, skriver Dansk Energi på sine nettsider.

Hos Dansk Energi ærgrer man sig stadig over Storbritanniens beslutning om at forlade det europæiske samarbejde. Storbritannien har nemlig været en vigtig samarbejdspartner for Danmark på klimaområdet i EU.

– Storbritannien er traditionelt gået forrest i klima-kampen i EU, og derfor er det en væsentlig allieret, vi kommer til at miste. Frankrig har dog i høj grad overtaget den grønne førertrøje i EU siden den globale klimaaftale fra Paris, så derfor er vi glade for, at den danske regering i efteråret 2018 indgik en samarbejdsaftale med netop Frankrig om energi- og klimapolitik, siger viceadministrerende direktør i Dansk Energi Anders Stouge.

Dansk Energi håber på elmarked
Dansk Energi håber, at parterne finder en løsning, hvor elmarkedet opretholdes på tværs af den engelske kanal. En sådan aftale kunne gælde, indtil man finder frem til en mere permanent aftale om, hvordan forholdet mellem Storbritannien og EU skal indrettes. Både Storbritannien og EU bør have en interesse i at opretholde det europæiske elmarked, da markedet gør det lettere at integrere store mængder vedvarende energi i elsystemet, mens det bidrager til lavere elpriser for husholdninger og virksomheder.

– Vi håber, at man finder en pragmatisk løsning på dette, hvor Storbritannien forbliver en del af det indre marked med de rettigheder og forpligtelser, det fører med sig. Det vil især UK, men også resten af EU, have gavn af, siger Anders Stouge.

Theresa May skrev søndag i et åbent brev til de britiske parlamentarikere, at den nuværende Brexit-aftale er den eneste mulige aftale for Storbritanniens udtræden af EU.

Kommentarer

kommentarer