Nyhetsartikkel

22 november 2018

Dansk energisystem kåret til verdens bedste for 3. år i træk

Der er ingen over og ingen ved siden af Danmark, når det handler om at balancere forsyningssikkerhed med bæredygtighed og tilgængelighed, slår World Energy Council fast.

Av Dansk Energi, Informationsafdelingen

Lille spejl på væggen der, hvem har det bedste energisystem i verden her? Det spørgsmål stiller FN-organisationen World Energy Council hvert år, og svaret i 2018 er lige som i 2017 og 2016: Danmark.

Organisationen baserer sin analyse på tre dimensioner, der måler dels hvor sikre og pålidelige energisystemerne er i 125 lande, hvor økonomisk overkommelige og tilgængelige systemerne er, samt hvor miljømæssigt bæredygtige de er. Tilsammen tegner dimensionerne billedet af et såkaldt energi-trilemma, som velfungerende energisystemer skal at balancere imellem.

Danmark opnår også den højeste score inden for ’energy security’ efterfulgt af Slovenien og Canada, der alle kan demonstrere sikre, mangfoldige og modstandsdygtige systemer.

World Energy Council

– Danmark opnår også den højeste score inden for ’energy security’ efterfulgt af Slovenien og Canada, der alle kan demonstrere sikre, mangfoldige og modstandsdygtige systemer, skriver World Energy Council.

Danmark på el kræver stærke net
Det danske elnet leverer da også en oppetid på langt over 99,99 procent, og danskerne må i gennemsnit blot undvære strøm i omkring 20 minutter årligt, hvilket er europarekord.

Vi skal ikke hvile på laurbærrene. En gennemgribende elektrificering og digitalisering af vores samfund venter forude…Vi skal indrette os, så flere kan se en forretning i at belønne fleksible forbrugere, herunder decentral lagring.

Lars Aagaard,  adm. direktør i Dansk Energi

– Vi skal være stolte over den gentagne internationale hæder til vores energisystem og dermed hæder til særligt de el- og varmeselskaber, som dagligt leverer sikker, grøn og konkurrencedygtig energi til danskerne. Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. En gennemgribende elektrificering og digitalisering af vores samfund venter forude. Én million elbiler om 12 år, mange flere varmepumper og endnu mere vedvarende energi kræver, at vi både forstærker elnettet og understøtter mere fleksibilitet på forbrugssiden. Vi skal indrette os, så flere kan se en forretning i at belønne fleksible forbrugere, herunder decentral lagring, siger adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

– Den opgave kan vi som samfund godt løse, hvis vi starter i tide og får mulighed for at bruge hele værktøjskassen – tariffer, fremadskuende økonomisk regulering af el og varme, adgang til data mv. Vi skal ud i nyt territorium, hvor hurtig teknologiudvikling er et vilkår. Vi lykkes hvis vi fornyer årtiers tradition for at bryde nyt land i et partnerskab mellem branche, forbrugere og myndigheder.

Kommentarer

kommentarer