Nyhetsartikkel

21 juni 2018

Prishopp etter kjernekraftutsettelse

Internasjonale råvarepriser på kull, olje og utslippsrettigheter har hatt nedgang den siste uken, men allikevel har de nordiske fremtidsprisene for strøm steget.

Av LOS Energy

Riktignok har værprognosene for sommeren blitt mer ferievennlige (les. tørt og varmt), men det alene er for lite til å trekke opp prisene i flere år fremover.

Årsaken til prishoppet i kraftmarkedet denne uken er en utsettelse på det finske kjernekraftverket til TVO; Olkiluoto 3. Det blir en av verdens største kjernekraftverk, og skulle etter planen stått driftsklart i 2009. Med en prislapp på svimlende 8,5 milliarder euro er reaktoren Europas dyreste bygning – ja faktisk verdens nest dyreste bygning.

Eieren av kjernekraftverket, TVO, har i flere måneder kommet med stadig nye uttalelser om at oppstart i mai 2019 var sannsynlig. Derfor ble markedet overrasket denne gangen når det kom en utsettelse på tre måneder, selv om dette bare er en av mange utsettelser som har blitt annonsert. Det betyr at en fjerdedel av kraftvolumet som skulle vært produsert neste år fra denne reaktoren, forsvinner, og dermed svekkes kraftbalansen for Norden, og prisene stiger.

KIlde: LOS Energy

Kommentarer

kommentarer