Nyhetsartikkel

19 april 2018

Solenergi slår fossila bränslen – igen

De globala investeringarna i solenergi dominerade fullständigt över fossila bränslen förra året.

Förra året var ett bra år för producenter av solenergi. Sammanlagt installerades 98 gigawatts solkraft, vilket är mer än inom någon annan teknologi inklusive fossila bränslen och kärnkraft. Enligt FN:s miljöprogram UNEP uppgick investeringarna till 160 miljoner dollar, vilket innebär en uppgång med 18 procent sedan året innan.

En drivande kraft bakom förra årets solkraftsboom är Kina som installerade 53 av de 98 gigawatten till ett värde av 86 miljoner dollar. Anledningen till solenergins popularitet beror enligt UNEP på minskade kostnader för installation.

Förra året var det åttonde året i rad där globala investeringar i förnybara energikällor översteg 200 miljoner dollar och sedan 2004 har världen investerat sammanlagt 2,4 miljarder dollar i gröna energikällor. Precis som med solenergi är det Kina som investerar mest, men även länder som Australien, Mexiko och Sverige (upp 127 procent) har ökat sina investeringar i solenergi. Trenden är dock inte enbart positiv. I USA minskade investeringarna med sex procent förra året och i Storbritannien och Tyskland minskade de med 65 respektive 35 procent.
– Investeringarna i solenergi visar vilken riktning vi är på väg i, men det faktum att förnybara energikällor fortfarande är i minoritet visar att vi fortfarande har en lång väg att gå, säger Nils Stieglitz, ordförande för Frankfurt School of Finance & Management som tillsammans med UNEP har tagit fram statistiken.

Kommentarer

kommentarer