Nyhetsartikkel

13 april 2018

Kan gi mer stabile strømnett

Svenske energimyndigheter tester ut ny teknologi for å bedre balansen i strømnettet. Oppskriften er nordiske datasenter, energilagring fra Eaton og en nyskapende tjeneste fra Fortum.

Kilde: Eaton

Svenska kraftnät, som er Sveriges svar på Statnett, skal nå teste ut ny teknologi for å bedre styre kapasiteten i strømnettet. Til grunn for prosjektet ligger en ny tjeneste fra energiselskapet Fortum som de kaller Spring service. Dette er i praksis et stort regionalt og virtuelt batterianlegg der tusenvis av virksomheter kobles sammen i ett og samme energisystem. Eatons tjeneste er smarte batterianlegg som lagrer og leverer reservestrøm ved behov.

De svenske energimyndighetene skal i prosjektet granske hvordan energilagring bedre kan øke fleksibiliteten i strømnettet. Fortum garanterer at de kan levere 0.1MW reservekapasitet som tilføres nettet automatisk og umiddelbart ved behov.

– Dette er et spennende prosjekt med stor overføringsverdi til Norge, med viktig lærdom om hvordan bedre sikre den beste stabiliteten i strømnettet. Eiere av norske datasenter bør være særlig oppmerksomme her, sier Jon Helsingeng som er administrerende direktør for Eaton i Norge.

Prosjektet er det største til nå for Eatons nye løsning som de kaller UPS-as-a-Reserve. I korte trekk gir teknologien mulighet til å frekvensregulere nettet med hjelp av strøm fra batterier i større UPS-anlegg. Tjenesten er særlig utviklet for netteiere og storkunder som kan skape nye typer forretningsmodeller både fra salg av reservestrøm og ved å lagre energi som kan kjøpes som en tjeneste når nettselskapene ønsker dette.

– Det sikrer tryggere og mer stabil tilgang på energi, og smartere bruk av energinettet. Dette på en måte som vil bidra til å jevne ut forbrukstoppene og sikre langt bedre bruk av fornybar energi på tvers av hele Europa, sier Jon Helsingeng.

Kommentarer

kommentarer