Nyhetsartikkel

09 mars 2018

Full ordkrig i LO-familien om strømkabler

EL og IT Forbundet raser over det de kaller feilinformasjon om bygging av utenlandskabler.

Industri Energi er mot eksport av strøm til utlandet. Det gjør forbundet tydelig i en Facebook-video som går så det suser på Facebook, med nesten to millioner visninger. Der etterlates et inntrykk av at det er en bevisst strategi å drive strømprisene i Norge i været på bekostning av industrien, mener tillitsvalgte i EL og IT Forbundet, skriver Fri Fagbevegelse.

Er uenige
– Det er utidig av et LO-forbund som Industri Energi å gå så kraftig ut mot kolleger i samme hovedorganisasjon. Det fremstilles som at vi er en gjeng kjeltringer som vil rasere industrien. Vi er stolte over både jobben vi gjør og bransjen vi tilhører, sier Svein Davidsen, tillitsvalgt i Bergenshalvøens kommunale kraftselskap (BKK) og forbundsstyret, til FriFagbevegelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOLTE: - Vi er stolte over både jobben vi gjør og bransjen vi tilhører, sier Svein Davidsen, konserntillitsvalgt i BKK og forbundsstyremedlem i EL og IT Forbundet.

STOLTE: – Vi er stolte over både jobben vi gjør og bransjen vi tilhører, sier Svein Davidsen, konserntillitsvalgt i BKK og forbundsstyremedlem i EL og IT Forbundet.

Han sitter i forbundets forhandlingsutvalg, som i disse dager er samlet i Oslo for å forberede vårens tariffoppgjør.

– Vi er opptatt av en levende industri med forutsigbare rammevilkår. Vi er også opptatt av å beholde en statlig kontroll over kraftforsyningen. Vi har ingen ønsker eller målsetning om å angripe industrien, men vi er kraftig bekymret når vi ser et slikt sammensurium av feilaktige opplysninger som framstilles som fakta, sier Rolf Bersås, tillitsvalgt i Suldal e-verk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rolf Bersås, tillitsvalgt i Suldal everk, tidligere leder i LO Stavanger.

Rolf Bersås, tillitsvalgt i Suldal everk, tidligere leder i LO Stavanger.

– Industrien og kraftbransjen er i et felles avhengighetsforhold. Det er ikke slik at kraftbransjen putter penger i lommene og lar skuta seile sin egen sjø. Men bransjen er faktisk avhengig av å gå med overskudd. For å ta vare på kraftforsyningen hele døgnet og for å fornye seg og investere i bransjen. Det er også i industriens interesse, mener Bjørnar Dahle, tillitsvalgt i MøreNett og medlem av forbundsstyret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PROVOSERT: - Det er ikke slik at kraftbransjen putter penger i lommene og lar skuta seile sin egen sjø, sier Bjørnar Dahle, tillitsvalgt i MøreNett og forbundsstyremedlem.

PROVOSERT: – Det er ikke slik at kraftbransjen putter penger i lommene og lar skuta seile sin egen sjø, sier Bjørnar Dahle, tillitsvalgt i MøreNett og forbundsstyremedlem.

Het på nettet
Facebook-videoene til Industri Energi er blitt delt titusener ganger, er sett av nesten to millioner facebook-brukere, og får «likes» i fullt monn. Der hevdes det blant annet at private utenlandskabler vil importere høyere kraftpriser fra det utenlandske markedet og at strømprisen vil dobles fram mot 2030, at regjeringen bygger utenlandskablene for å øke strømprisen, og at de truer det offentlige eierskapet.

– De siste fem årene har Statnett tjent 2,8 milliarder kroner på eksportkablene for strøm, og strømkundenes nettleie er redusert med 674 millioner. Det koster å bygge kablene, men de betaler seg på sikt, slår EL og IT Forbundet tilbake med.

– Det blir mer enn nok kraft her i landet

– Norge er allerede en del av Europas energimarked, så dette skjer uavhengig av de nye kablene. Kraftprisen i Norge kommer til å ligge under nivået i Europa i framtiden. Jo flere land vi er tilknyttet, jo større sjanse er det for at vi kan importere billig overskuddskraft. Statnetts begrunnelse for kablene er forsyningssikkerhet. Og kraftkabler truer ikke eierskapet. Det er kraften vi selger, ikke kraftverkene, mener EL og IT Forbundet.

EL og IT-folket poengterer at dagens offentlige eierskap i energibransjen er viktig, ikke bare for statlig kontroll men også for hvor penger fra bransjen pløyes inn.

IE: – Faktaene stemmer
Barbro Auestad er områdeansvarlig for samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi.

– Fakta i videoen stemmer og har ligget ute siden høsten 2016. Kraftbransjen og industrien på land har et skjebnefellesskap. Kraftkrevende industri tar ut nesten 40 terrawattimer i året. Det er en tredjedel av hele produksjonen. Så industrien er en god kunde. Vi har en god del felles interesser og har også et godt samarbeid med EL og IT Forbundet.

Samtidig erkjenner hun at de to forbundene representerer to forskjellige interesser, men også har en god del til felles.

– Og vi har et skjebnefellesskap, sier hun til FriFagbevegelse.

Se videoen det er strid om:

Kommentarer

kommentarer