Ved å skrive inn navnet på din kommune, kan du se hva kulderekorden er:

Finn kulderekordene i din kommune

Sjekk her dersom lenka over svikter: https://www.nrk.no/hordaland/sjekk-selv_-blir-det-kulderekord-hos-deg_-1.13935896

Kulderekordene

Tabell en av en
Kommune Kuldegrader
Karasjohka-Karasjok – Karasjok -51.4ºC
Røros – Røros -50.6ºC
Guovdageaidnu-Kautokeino – Kautokeino -50.3ºC
Karasjohka-Karasjok – Cuovddatmohkki -49.8ºC
Spitsbergen – Green Harbour -49.4ºC

Finner du ikke kommunen din? Slik har vi laget søket

Gislefoss: – Det blir kulderekorder

Statsmeteorolog og NRK-værmelder Kristian Gislefoss føler seg trygg på at vi vil se nye kulderekorder i løpet av uken. Men nøyaktig hvor mange, tør han ikke tippe på.

– Vi diskuterte det her (på Meteorologisk institutt), men kom frem til at jeg ikke kan gjette på noe tall. Vi skal jo være litt seriøse, sier Gislefoss og ler.

Han påpeker at vi torsdag bikker over i mars, og tror spesielt rekordene for den måneden står i fare.

– Det blir noen rekorder – det føler jeg meg ganske sikker på. Vi får i alle fall håpe på det, for det er jo alltid gøy med rekorder. Selv om kulderekorder kanskje ikke er det hyggeligste, påpeker Gislefoss.

Kristian Gislefoss
KALDT PÅ KYSTEN: Kristian Gislefoss trekker frem Sørlandet og Vestlandet som områdene der det blir kaldest i forhold til normalen. – Særlig i områder nært kysten, hvor man nå nærmer seg den tiden der døgnmiddeltemperaturen vanligvis ligger på pluss i stedet for minus.Foto: NRK

Kan være kaldere enn rekordene

Hanne Heiberg, forsker ved Meteorologisk institutts avdeling for klimatjenester, påpeker at privatpersoner denne uken kan komme til å måle enda lavere temperaturer enn det som er registrert, og eventuelt blir registrert, som rekorder.

– Det er faktisk sannsynlig at vi ikke treffer akkurat det kaldeste overalt med måleinstrumenter, sier Heiberg.

– Ja, folk vil helt sikkert kunne gå ut og finne lavere temperaturer enn det vi registrerer. Der jeg bor, i Bærum, er det to grader forskjell bare på noen hundre meter, sier Gislefoss.

– Vi setter ikke nødvendigvis våre målere de kaldeste stedene, men på steder som skal representere et større område, påpeker statsmeteorologen.

Vind øker kuldefølelsen

Indre deler av Østlandet ligger an til å få de aller laveste temperaturene. Gislefoss trekker imidlertid frem Sørlandet og Vestlandet som områdene der det blir kaldest i forhold til normalen.

Aller kaldest blir det tidlig om morgenen, før solen står opp.

Sterk vind gjør også at det føles enda kaldere enn det gradestokken skulle tilsi.

– Temperaturen i Oslo var for eksempel minus åtte tirsdag klokken 14. Men vinden har vært oppe i 15 meter per sekund. Det gir en effektiv temperatur på rundt minus 20, forteller Gislefoss.

Merknader til kulderekordsøket:

  • Målingene viser den laveste temperaturen som er registrert på målestasjonen uavhengig av hvor lenge den har vært i drift, eller om den fremdeles er i drift.
  • Vi har også valgt å utelate enkelte målestasjoner som har få måledata, samt målepunkt hvor rekorden er høyere enn -5 grader
  • Det finnes enkelte kommuner som ikke har egne målestasjoner. Eksempelvis Masfjorden, hvor nærmeste målepunkt er i Gulen kommune:
  • Kulderekordene ble oppdatert sist 26.02.2018