Nyhetsartikkel

26 februar 2018

Helveg skal forhandle åbning af EU’s elgrænse

Danske Morten Helveg Petersen er utpekt som Europa-Parlamentets ordfører i de kommende forhandlinger om det felleseuropæiske energitilsyn, ACER.

Dermed får han en markant indflydelse på at indrette håndhævelsen af det indre energimarked, skriver Dansk Energi på sine nettsider.

De Radikales Morten Helveg Petersen skal være chefforhandler på Europa-Parlamentets vegne i arbejdet med den såkaldte ACER-forordning.

Dermed bliver det en dansk hånd, der føret pennen, når Europa-Parlamentet de kommende måneder skal nå til enighed om, hvordan EU’s sammenslutning af energimyndigheder, ACER, fremover skal indrettes. Og her er det vigtigt, at der er en stærk europæisk vagthund til at overvåge markedet og sætte ind, hvis der lægges begrænsninger for energiens fri bevægelighed, fortæller Morten Helveg:

– I forhold til ACER er det især vigtigt, at de får nogle flere beføjelser. Det er forudsætningen for, at vi kan skabe et frit flydende indre marked for energi i Europa. Vi har allerede regler og udbygget infrastruktur i dag, men reglerne bliver desværre ikke overholdt. Og det betyder, at infrastrukturen derfor risikerer at stå ubrugt hen.

Det var ACER, der i sommeren 2016 stod bag en markedsrapport, hvor kablet fra Danmark til Tyskland blev fremhævet som skræmmeeksempel på en kunstig flaskehals i det europæiske transmissionsnet.

– Vi har oplevet situationer, hvor Danmark har været nødsaget til at sende vores grønne strøm mod nord, hvor priserne er lave, i stedet for mod syd, hvor priserne er høje. Sådanne scenarier skal vi til livs, og her er ACER nøglen, fortæller Morten Helveg.

Sidste uge blev danske Bendt Bendsen fra De Konservative udpeget som chefforhandler på Parlamentets vegne i forhold til det nye Bygningsdirektiv – hvor Morten Helveg Petersen i øvrigt er såkaldt ”skyggeforhandler” på vegne af sin partigruppe. Dermed ledes forhandlingerne for to ud af otte nye lovforslag i EU’s energi-vinterpakke af danskere.

Dansk Energi vurderer, at begrænsningen på den dansk-tyske overførselsforbindelse årligt koster nordiske elproducenter et trecifret millionbeløb i form af tabte eksportindtægter.

Kommentarer

kommentarer