Nyhetsartikkel

09 februar 2018

Trippelt obs-varsel: Kan få 60 cm snø til i morgen

– Med temperatur rundt null grader og lokalt mye nedbør kan det nok bli trøbbel, sier meteorologen.

Det har blitt sendt ut trippelt obs-varsel fra Meteorologisk institutt på grunn av været som er i vente på Sørlandet. Nedbøren er allerede i gang, og det er ventet store mengder på kort tid, melder NRK Sørlandet.

– Nedbøren vil fortsette, særlig i de vestlige områdene i løpet av dagen og morgendagen. Det blir mest nedbør mot grensen til Rogaland. Det kan komme 30–60 millimeter i løpet av dagen og morgendagen, men lengst vest kan det bli mer enn dette, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen.

Fra regn til snø
Langs kysten, hvor temperaturene er høyest, vil nedbøren komme som regn. Men kun litt inn i landet og opp i høyden blir det snø, og da blir millimeter om til centimeter.

– Det er en vanskelig nedbørsform, med minusgrader litt inn fra kysten, og regn og sludd om hverandre. Vi har ute et obs-varsel for lokalt vanskelige kjøreforhold, for med temperaturer rundt null grader og lokalt mye nedbør kan det nok bli trøbbel, sier Bentsen.

I tillegg til vanskelige kjøreforhold har det blitt sendt ut varsel om store snømengder fra torsdag og kulingvarsel fra fredag.

uvær på vei
Varselet fra Meteorologisk institutt viser store nedbørsmengder på kort tid.Foto: Skjermdump

Nytt lavtrykk søndag
– Det blir nedbør også i øst, men betydelig mindre mengder. Det blir den samme nedbørsformen, men 20–30 mm. Lørdag vil det og være nedbør på Sørlandet, men noe mindre, men søndag kommer det et nytt lavtrykk inn over Skagerrak som kan gi mye nedbør igjen, sier Bentsen.

Foreløpig er det ikke meldt om større trafikale problemer på grunn av uværet, men Vegtrafikksentralen er beredt.

– Entreprenørene våre er informert om værforholdene og er forberedt, sier trafikkoperatør Anniken Island.

Strømkabler
Våt, tung snø legger seg på trærne, som deretter legger seg over strømkabler. Agder Energi har nå beredskap i tilfelle dette skjer igjen.Foto: Thomas Sommerset / NRK

Ikke ferdige med å rydde
Sist gang snøværet herjet Sørlandet ble 15.000 husstander strømløse, etter at en rekke trær brakk og falt over linjene. Opprydningsarbeidet etter dette pågår fortsatt, og nå forbereder Agder Energi seg på nok et uvær.

– Vi har informert alle våre ressurser om været som er på vei, og står klare til å sette inn mannskap ved behov. Vi holder fremdeles på med opprydning etter det siste uværet, og avsluttet i går helikopterflyging for å kartlegge områdene, sier kommunikasjonsrådgiver Yvonne Ødegård i Agder Energi.

Forventer dere at folk kommer til å miste strømmen igjen?

– Det kan vi ikke si noe om, for det er væravhengig. Vi er uansett forberedt, sier Ødegård.

Kommentarer

kommentarer