Nyhetsartikkel

25 januar 2018

Fremtiden kan bare komme an – elnettet er klart

Hvis strømforbruget bliver fordelt klogt på døgnets timer, så kan elnettet klare langt højere elforbrug, end vi har i dag.

Og når elbiler er blevet allemandseje, er teknologien udviklet, så fordeling af forbruget kommer af sig selv. Sådan lyder meldingen fra Dansk Energi til EnergiWatch i forbindelse med årets Nettemadag.

Brug strømmen med omtanke, så kan elnettet klare rigtig meget. Det er budskabet fra Dansk Energi, der sammen med Energinet holdt Nettemadag onsdag.

Elnettet kan allerede i dag klare for eksempel flere elbiler end der ruller på de danske veje. Det fortæller Dansk Energis forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen til EnergiWatch. En undersøgelse i et ældre villakvarter har nemlig vist, at hvis alle oplader deres elbil i de timer, hvor elnettet i forvejen er mest belastet af forbrug, så vil cirka 30 procent kunne have en elbil. Hvis opladningen derimod blev fordelt over aften og natten, så så det helt anderledes ud:

Jørgen S. Christensen
Dansk Energis forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen.

– Hvis man gav dem et incitament til først at starte opladning klokken otte, så vil bilen stadig være opladet næste dag, men så ville alle i villakvarteret kunne have en elbil, og cirka 30 procent kunne have to. Det er et element i et smart grid, hvor man kigger på, om der er noget forbrug, vi kan forskyde lidt til, der er ledig kapacitet i nettet. Det vil være det samme med varmepumper, der sjældent kører 24 timer i døgnet. Derfor kan man også forskyde dem, siger Jørgen S. Christensen til EnergiWatch.

Han påpeger derfor, at den elektrificering af samfundet, der er på vej, ikke får vores elnet til at vakle:

– Der er god kapacitet i nettet i forhold til den naturlige udrulning, der vil være af de her teknologier. Og man skal huske på, at en del af det her elforsyningsnet er fra 60’erne og 70’erne, og dem er man ved at forny, da kabler ikke holder evigt. Her vil man selvfølgelig lægge nogle lidt kraftigere kabler ned, der ikke koster så meget ekstra, da det dyre er gravearbejdet rundt om. Så vi er sådan set slet ikke bekymret. Hvis alle har elbiler og varmepumper om 10-20 år, så vil nettet have udviklet sig til at klare det, og teknologierne til at styre elementerne omkring smart grid vil også være udviklet i løbet af den periode, fastslår Jørgen S. Christensen.

Kommentarer

kommentarer