Nyhetsartikkel

07 desember 2017

Superbillig solenergi i Mexico

Italienske Enel skal bygge solenergi i Mexico for 1,77 cent/kWh

Da resultatene fra Mexicos siste auksjon for fornybar energi ble bekjentgjort nylig, var det billigste anbudet – for øvrig fra italienske Enel – så lavt som 1,77 cent/kWh, det er billigere enn noe annet man kan velge. Prisene i slike auksjoner er gjerne ekstra lave fordi selskaper ønsker å komme seg inn i attraktive markeder i en tidlig fase.

Ved siden av Enel er blant annet franske Engie blant vinnerne i Mexico, skriver Sysla Grønn.

Andre land som har opplevd svært lave priser for solenergi, er Chile og land i gulfen som Saudi-Arabia. Områder med svært gode solforhold er i ferd med å få tilgang til ekstremt billig strøm – når sola skinner. Prisene er ventet å fortsette ned. Eksperter snakker om at prisen på solenergi kan gå ned mot 1 cent/kWh i løpet av noen få år. Dette gjør i sin tur at industriprosesser som hittil har vært basert på fossil energi etter hvert kan få konkurranse fra nye kanter. En ny rapport fra IEA peker på slike muligheter.

Hydrogen, stål og jern, aluminium på billig solenergi kan, for å bruke store ord, revolusjonere industrier. Nå vil slike prosesser kanskje oftest trenge strøm 24/7, men kanskje kan produksjonsmåtene tilpasses solas gang. Også vindkraft er i ferd med å komme ned på priser som kan gjøre slik industribygging mulig, og det er denne logikken som ligger til grunn for hydrogenplaner på vindkraft i Norge.

Kommentarer

kommentarer