Nyhetsartikkel

23 november 2017

Vindpark ble 2,3 milliarder billigere enn kostnadsberegnet

Oljegiganten har spart over to milliarder da de onsdag åpnet Dudgeon-vindparken utenfor Norwich i England. Vindparken er selskapets største.

Prislappen på gigantanlegget blir på 12,7 milliarder kroner, men var opprinnelig kostnadsberegnet til 15 milliarder kroner, skriver E24.no.

Dermed har selskapet klart å kutte kostnadene på prosjektet med over to milliarder kroner.

Statoil-sjef Eldar Sætre dro onsdag til England for å åpne Dudgeon havvindpark, 35 kilometer utenfor North Norfolk i England.

67 gigantiske vindturbiner er spredt utover havet. De tre rotorene er på nesten 80 meter og svisjer gjennom vinden: Det skal gi 402 megawatt strøm til 410.000 husstander i England.

– Dudgeon er et viktig bidrag for å realisere Storbritannias strategi for fornybar energi. Storbritannia har allerede oppnådd imponerende reduksjoner av CO₂-utslippene sine gjennom klare planer for utfasing av kull, og i fjor oppnådde de de laveste karbonutslippene siden før år 1900, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

– Statoil er stolt over å bidra til dette både ved å være en stor leverandør av naturgass og ved våre investeringer i havvind, legger han til.

 Vil vokse i fornybart
Åpningen blir markert i rådhuset i Great Yarmouth utenfor Norwich i North Norfolk onsdag ettermiddag, hvor også toppsjefen i Masdar, Mohamed Al Ramahi og konserndirektør Steinar Bysveen i Statkraft etter planen skal delta.

 <p>Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre.</p>
Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre. 

– Dette er en viktig del av vår satsing på lønnsom fornybar energi, sier Sætre til VG og E24.

– Som en del av vår strategi med å utvikle oss fra et olje- og gasselskap til et bredt energiselskap, vil Statoil vokse betydelig innen lønnsom fornybar energi, med ambisjon om å investere rundt 100 milliarder kroner mot 2030. Den vellykkede Dudgeon-utbyggingen, utført i samarbeid med Masdar og Statkraft, er en avgjørende del av Statoils strategi for å supplere olje- og gassporteføljen med lønnsomme fornybare energiløsninger, i tillegg til at det styrker Statoils tilstedeværelse i Storbritannia ytterligere, sier Sætre.

Statoil og Statkraft
Statoil og Abu Dhabi-investeringsselskapet Masdar eier 35 prosent hver og Statkraft 30 prosent i Dudgeon, hvor Statoil bidrar med offshore-kompetanse, Masdar med penger og Statkraft med kraft-kompetanse.

Statoil skal ha operatøransvaret for Dudgeon. Selskapet er etter dagens åpning operatør for tre britiske havvindprosjekter, Sheringham Shoal på 317 megawatt som er i produksjon, Dudgeon på 402 megawatt som offisielt åpnes onsdag, og verdens første flytende havvindpark, Hywind i Skottland, som har en kapasitet på 30 megawatt.

Uten subsidier
Kostnadene for utbygginger innen havvind er drastisk redusert på få år.

Allerede har noen utbyggere lovet å sette i gang havvindprosjekter uten subsidier, som danske Dong Energy og tyske Energie Baden-Württemberg AG, har E24 skrevet.

 

Kommentarer

kommentarer