Nyhetsartikkel

21 november 2017

Eon storsatsar på laddstolpar

Elbilsutvecklingen går i rasande fart. Nu lovar energijätten Eon att man ska bygga ut ett nätverk med 10 000 laddstolpar till 2020 över hela Europa.

De flesta stora fordonsmärken satsar hårt på eltekniken, däribland Volvo. Men för att eldriften ska fungera måste det finnas en fungerande infrastruktur för laddning. För några dagar sedan gick de stora tyska bilmärkena ut i en gemensam satsning på ett nätverk för snabbladdning av elbilar i Europa. Det gemensamma projektet och bolaget heter Ionity.

Och nu är det energijätten Eon som går ut med en storsatsning. Fram till 2020 ska man uppföra 10 000 laddstolpar över hela Europa. Enligt bolagets pressmeddelande så kommer man att kunna erbjuda snabbladdning av bilarna på 20-30 minuter, vilket ska ge en räckvidd på 40 mil.

Många aktörer
Ifall alla dessa laddstolpar är av denna mycket snabba sort framgår inte av Eons pressuppgifter, men enligt Vibeke Agerdal Kristiansen på danska företaget Clever – som är partner i satsningen – så kommer det handla om 400 stationer med ultrasnabb laddning. Varje station har en mängd laddstolpar.

Elbilspionjären Tesla har enligt bolagets hemsida idag 1 032 snabbladdningsstationer och 7 320 laddare runtom i världen. Sedan tidigare har också andra energijättar gått ut med satsningar på laddinfrastruktur, svenska Vattenfall förklarade till exempel ifjol att de ska bygga ut ett av de största laddnätverken för elfordon i Europa.

Kommentarer

kommentarer