Nyhetsartikkel

17 november 2017

Kragerø Energi tar i bruk verdensledende droneteknologi

Kragerø Energi og eSmart Systems har demonstrert verdensledende droneteknologi for drift og beredskap knyttet til kraftnettet.

Kragerø Energi og eSmart Systems har hatt en vellykket demonstrasjon der de viste hvordan droner kan brukes for inspeksjon av kraftnettet.

Droner med kunstig intelligens
Kragerø Energi og 11 andre norske kraftselskaper har sammen med teknologiselskapet eSmart Systems utviklet verdens første dronesystem hvor kunstig intelligens brukes for å finne feil i kraftnettet. Systemet heter Connected Drone. Energiselskapene og eSmart Systems har også fått med seg partnere som Microsoft, Kongsberg Digital, Norut og Telenor med på laget. Connected Drone benytter kunstig intelligens for å oppdage feil i kraftnettet og bygger på helt ny banebrytende teknologi.

Connected Drone er en programvare med kunstig intelligens, som lærer seg å gjenkjenne og analysere feil i nettet. Systemet kan om kort tid fjerne helikopterutgifter og gjøre timevis med nitidig stirring på fotografier av nettet overflødig. Den intelligente programvaren kan analysere opptil 180.000 bilder i timen. Hafslund bruker til sammenlikning to årsverk på å gjennomgå 100.000 bilder manuelt. Nettselskapene kan dermed spare betydelig med tid og penger når systemet er på vingene.

Kragerø Energi er en av de aller første energiselskapene som arbeider med denne type teknologi og forventingen til resultatene fra slik bruk av droner og kunstig intelligens for nettdrift og beredskap er store. ThunderCloud demonstrerer stor nytteverdi – feil i nettet oppdages raskt, vedlikehold kan rettes inn mot de delene av nettet hvor behovet er størst og de samfunnsøkonomiske effektene fra feilsituasjoner kan reduseres kraftig. Feil etter uvær kan repareres raskere og tiden kundene blir uten strøm reduseres. I tillegg til dette medfører bruk av systemet en økt sikkerhet for mannskaper som jobber ute i felt.

Kommentarer

kommentarer