Nyhetsartikkel

23 oktober 2017

Europæisk batterialliance tager kampen op mod Asien

I starten af 2017 kunne Asien prale med at stå for mere end en tredjedel af de globale energilagringsprojekter. Den balance vil EU-Kommissionen nu rykke med etablering af en ny industriel ”batteri-alliance” i Europa.

Onsdag den 11. oktober mødtes EU’s kommissær for Energiunionen, Maros Sefcovic, med repræsentanter for EU’s energilagrings- og bilindustri. Efter mødet slog kommissæren fast, at Europa har en strategisk interesse i at sikre sin egen industrielle værdikæde batterier.

– Fraværet af en egenproduktion er en risiko for EU’s industri, og det sætter os i en ugunstig konkurrenceposition. Så vi må sammen handle for at overkomme den udfordring og kapitalisere på, at vi allerede har en styrkeposition i mange dele af batteriernes værdikæde, sagde Maros Sefcovic.

På mødet blev det besluttet at oprette det nye initiativ, EU Battery Alliance. Denne skal promovere udviklingen af en fælles europæisk energilagringsindustri, der kan tage kampen op med den asiatiske produktion.

Og efterspørgslen er stor. Ifølge Goldmann Sachs forventes markedet for lithium-ion batterier at ekspandere i takt med elektrificeringen af transportsektoren, hvor de europæiske bilproducenter allerede har adskillige elektriske modeller på markedet. Derfor er initiativet også kærkomment i bilindustrien, forklarer Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance:

– Det nye initiativ er en rigtigt god nyhed og kommer på høje tid. Vi ser i verden en hård kamp om at tiltrække batteri- og elbilproduktionen. Grøn transport er i høj grad også blevet industripolitik, hvor vi i Europa skal sætte ind, hvis vi ønsker en del af den vækst, der følger med elbiler og energilagring.

Bl.a. den tyske bilindustri, herunder VW-koncernen, er kommet med flere markante målsætninger om udvikling af nye el- og hybridbiler. Her vil en styrket europæisk batterisektor gøre de tyske producenter mere konkurrencedygtige over for de kinesiske. Derudover vil alliancen også kunne sørge for at vækst og innovation på det ekspanderende batterimarked sker inden for EU’s grænser.

EU-Kommissionen ventes at fremlægge et nyt forslag til CO2-standarder for biler efter 2021. Her har blandt andet den europæiske brancheorganisation for energisektoren, EURELECTRIC, opfordret til at bilproducenterne skal stilles minimumskrav til andelen af elbiler i deres salg.

EU-Kommissionen vil i februar 2018 fremlægge en strategisk plan for alliancen, som ledsages af tilsagn om op til 16 milliarder kroner fra den Europæiske Investeringsbank.

Kommentarer

kommentarer