Nyhetsartikkel

18 oktober 2017

Ser nye muligheter i elbilmarkedet

Norge er et verdensledende el-bilmarked. I 2016 var 16 prosent av nybilkjøpene elektrifiserte, og 2017-tallene peker oppover.

Her ligger det spennende forretningsmuligheter, men så langt har ikke Norge klart å kapitalisere stort på utviklingen, påpeker Innovasjon Norge.

-Vi må ta en posisjon hvor mer utvikling og komponentproduksjon knyttet til verdens el-bilmarkedet legges til Norge, sier Per Stensland, spesialrådgiver i Invest in Norway-avdelingen i Innovasjon Norge.

Verden ser allerede til Norge innen bruk av elektrifiserte biler. Nå jobbes det for at Norge også skal ta en posisjon knyttet til utvikling og komponentproduksjon innen el-bilmarkedet.

-Norge er i en unik situasjon med erfaring som verdens eneste modne el-bilmarked, hvilket gjør oss til en ideell testnasjon for nye løsninger, sier Stensland, og fortsetter, -I tillegg har vi bærekraftig og billig strømproduksjon. Samlet gir dette store konkurransefortrinn.

Mens olje er drivkraften bak diesel – og bensinbilene er nå elektrisitet og batterier avgjørende. I dag ligger alle de store batteriprodusentene i Asia.
-Det er naturlig å tenke at batteriproduksjon blir strategisk viktig fremover, og at de europeiske bilprodusentene ønsker batterifabrikkene nærmere. Tiden er her for at Norge posisjonerer seg som vertskap for dette, sier Stensland. Han peker på naturgitte fordeler som overskudd av ren energi til en lav pris, i tillegg til en avansert prosessindustri som allerede produserer materialer for batterier. -Norge er en pioner innen maritime batterier, så vi har også god tilgang til relevant kunnskap og kompetanse, understreker Stensland.

Invest in Norway jobber nå med å tiltrekke internasjonale investorer til Norge.
-Til tross for høye lønnskostnader mener vi at høy produktivitet, kompetanse og lave energipriser gjør oss konkurransedyktige. Og vi får drahjelp av å være ledende på el-bilmarkedet, sier Stensland.

Denne uken er Innovasjon Norge, Norsk Elbilforening, Electric Mobility Norway og Norsk hydrogenforum sammen med ti norske selskaper til stede på The Electric Vehicle Symposium and Exhibition i Stuttgart. Messen er verdens største møtested for elektromobilitetsindustrien.

Innovative ladeløsninger og den elektriske postbilen Paxster blir blant annet å finne på den norske standen, mens Hell Smart Mobility viser til verdens første testlaboratorium for elektriske og autonome biler. Den helårlige banen åpner opp for testing av teknologi og kjøretøy uavhengig av sesong.

-Alle de store bilprodusentene satser nå på elektrifiserte kjøretøy. Dette innebærer gode muligheter for norske selskaper som allerede viser vei innen komponentløsninger, sier Stensland.

Kilde: Innovasjon Norge

Kommentarer

kommentarer