Nyhetsartikkel

09 oktober 2017

Forskere oppfordrer til oppgjør med avgiftstenkingen

Solceller spiller en stor rolle i fremtidens energisystem, men de nuværende ordninger på området er langt fra optimale. Det konkluderer forskere fra Aalborg Universitet i ny rapport.

Vil vi have optimale ordninger, der fremmer grøn omstilling, skal vi reducere elafgiften markant, påpeger Dansk Energi.

Vi får måske ikke solceller på ethvert tag og en solcellepark på hver anden mark, men der er ingen tvivl om, at solceller vil få en vigtig rolle i fremtidens grønne energisystem. Men den nuværende nettomåleordning bør afskaffes, så forbrugerne ikke kan bruge deres egen produktion til at få et elforbrug uden afgifter. Sådan lyder det i en ny analyse om solceller fra forskere på Aalborg Universitet.

Forskerne forudser, at solceller fremadrettet får en vigtig rolle som et supplement til vind og biomasse, der vil udgøre rygraden i energisystemet. I 2050 bør solcellestrøm ifølge forskerne udgøre 10-15 procent af den fluktuerende vedvarende energi, og vind bør udgøre 85-90 procent.

Samtidig anbefaler de, at der gøres op med den afgiftstænkning, der i dag findes på solcelleområdet. De ønsker, at al solcelleproduceret el sendes på elnettet uden mulighed for egetforbrug uden om måleren. Ved at adskille produktion og forbrug vil det ikke længere være egetforbrug af solcellestrøm, der afgør rentabiliteten, men derimod solcellernes pris.

I Dansk Energi har seniorøkonom Torsten Hasforth læst rapporten, og han er enig med forskerne i, at det er et problem at det er privatøkonomisk rentabelt at sætte solceller op, selvom det samfundsøkonomisk ikke er den bedste løsning.

– Analysen rammer hovedet på sømmet og peger på en stor udfordring for det danske energisystem. Deres løsning kan man dog fristes til at se som en symptombehandling, hvor et lige så effektivt greb ville være at reducere elafgiften. En markant reduceret elafgift vil fjerne problematikken, for denne såvel som for andre teknologier. Det ville også være et tiltag, der styrker dansk økonomi og generelt udbredelsen af andre teknologier som for eksempel varmepumper, der også skal være en del af den grønne omstilling, siger Torsten Hasforth.

Husstandsbatterier og hustandssolceller udgør i forskernes øjne en suboptimering, der bør undgås.

Kommentarer

kommentarer