Nyhetsartikkel

09 oktober 2017

Danmark trenger bilavgiftene fra elbiler

Staten er så avhengig av inntektene fra bilene at myndighetene ikke er villig til å gi elbiler lavere bilavgifter. Det skriver Berlingske Business.

Det er trukket i håndbremsen, når det gælder salget af elbiler i Danmark, og den nye aftale om bilafgifterne har ikke just hjulpet på det. En af årsager til er, at den danske statskasse er afhængig af indtægterne relateret til afgifter på biler, benzin, diesel og CO2-udledninger.

Det skriver Berlingske Business. For ifølge avisen henter staten 49,4 mia. kr. årligt på disse afgifter, hvoraf 17,5 er relateret til afgifter på benzin og diesel. Derfor vil en omlægning af afgiftssystemet, der tilgodeser elbiler kunne få det til at gøre ondt på pengepungen i Finansministeriet og i Skatteministeriet.

«En af de modeller, jeg har set fra branchen, kostede fire mia. kroner om året, og det er klart, at hvis man vil bruge den slags penge, så kan man ønske sig mange ting. Men det kan jeg hverken i statskassen eller i Folketinget se mulighed for. Regeringen havde et ønske om at bruge 800 mio. kroner i 2025 på lavere bilafgifter, og vi lander omkring 300 mio. kroner alt inklusiv, for det er det, der er flertal for, og så er der ret langt op til fire mia.,» siger finansminister Kristian Jensen (V) til avisen.

Han fortæller samtidig, at forslaget om en teknisk bilafgift, der ville komme elbilerne til gode, ikke kunne lade sig gøre, da det ville kræve et nyt it-system, som også ville skabe usikkerhed på bilmarkedet. Hos interesseorganisationen FDM fortæller Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef, til avisen, at der ikke er nogen politisk vilje til at bruge af det økonomiske råderum til at sætte skub i den grønne omstilling ved at modernisere bilafgifterne, og at den nuværende måde at opkræve afgifter på giver et samfundsøkonomisk tab, da danskerne ikke får mulighed for at tage del elbils-festen.

Kommentarer

kommentarer