Nyhetsartikkel

12 september 2017

Havvind faller ytterligere i pris

DONG Energy skal bygge en enorm britisk havmøllepark, som kan forsyne 1,3 millioner husstander med strøm. Budpriser på britisk havvind er halveret på to år.

Havvindmøller tager endnu engang et skarpt prisdyk. DONG Energy har vundet retten til at opføre verdens største havpark i England for 57,50 pund pr. megawatt, og det endda når de milliardstore udgifter til at føre strømmen i land tælles med.

Ifølge DONG Energy er prisen 50 procent lavere end ved den forrige auktionsrunde for blot to år siden. Samtidig er støtten markant under, hvad briterne har garanteret det nye kernekraftværk Hinkley Point C, og kernekraftproduktionens større pålidelighed kan langt fra retfærdiggøre forskellen.

– Nyheden er ikke kun en fjer i hatten for Dong og en cadeau til Danmark. Det er også en gylden mulighed for hele vindindustrien, der leverer alt fra komponenter til services til vindmøller. Vi har i de senere år set en støt faldende pris på havvindmøller, i takt med at turbinerne bliver større og i takt med at hele værdikæden industrialiseres, siger vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge.

Det enorme projekt med navnet Hornsea Project Two får en kapacitet på 1.386 megawatt (MW) og kan forsyne over 1,3 millioner britiske husstande med strøm, når den står færdig. I danske termer svarer det til, at havmølleparken ville kunne levere strøm til to tredjedele af alle danske husstande.

Ilandføring er med i prisen
I modsætning de havmølleprojekter, der for nylig er blevet tildelt i Tyskland, Danmark og Holland, omfatter Hornsea Project Two også transformerstationer på havet og på land plus det transmissionskabel, der forbinder møllerne til land.

– Det er et gennembrud for havvind i Storbritannien og et stort skridt fremad for branchen. Hornsea Project Two kommer ikke alene til at levere billig og ren energi til Storbritannien, projektet kommer også til at levere gode arbejdspladser og give den britiske forsyningskæde endnu et løft, siger Matthew Wright, der er direktør for DONG Energy UK.

Anders Stouge gør opmærksom på, at den gode nyhed også stiller også krav til Europas politikere.

– Det forudsætter, at vi har et fungerende europæisk energimarked, at vi udnytter og udbygger infrastrukturen, og at EU’s CO2-kvotesystem strammes op. Det viser også, at EU-kommissionen har været for pessimistiske i deres forventninger til prisen på vedvarende energi, siger han.

– For 26 år siden skrev Danmark verdenshistorie med verdens første havvindmøllepark mellem Lolland og Sjælland. I dag skriver DONG igen historie, når havvindmøller kan levere strøm på kommercielle vilkår, siger Anders Stouge.

Første fase af byggeprojektet ventes færdig i 2022.

Læs nyhed hos DONG Energy

Kommentarer

kommentarer