Nyhetsartikkel

16 august 2017

Syklonen Gert kan treffe Norge

 

Regnværet som traff i går er småtteri i forhold til det vi kan ha i vente.

På Sør- og Østlandet starter torsdag med oppholdsvær, men så smeller det på nytt. På den fronten som kommer inn mot Vestlandet utvikler det seg et nytt lite lavtrykk vest for Danmark.

– Det kommer inn over Sørlandet i løpet av formiddagen, og kan gi så mye som 40-50 millimeter nedbør på bare 12 timer i Agderfylkene og i Telemark, advarer Villanger.

 

Syklonen Gert kan treffe Norge

– I Tveitsund kom det meste av nedbøren i løpet av timen mellom 20 og 21 i går. Tryvannshøgda fikk 39,5 av de 42,2 millimeterne på de seks timene mellom klokken 20 og to i natt, forteller Storm-meteorolog Cecilie Villanger.

Regnværet i går og i natt var heftig for å være Østlandet. I Oslo kom det en tredjedel av det som normalt faller i løpet av hele august, på Lillehammer nesten halvparten.

 

GERT: Slik er prognosen for syklonen onsdag, fredag og mandag. Kart: Earth Nullschool
GERT: Slik er prognosen for syklonen onsdag, fredag og mandag. Kart: Earth Nullschool
Syklonen Gert kan treffe Norge

Den tropiske syklonen Gert er på vei nordover utenfor østkysten av USA. Akkurat nå ligger den øst for Washington DC.

GERT fotografert tirsdag. Foto: NASA
GERT fotografert tirsdag. Foto: NASA

Vindhastigheten er oppe i 41 sekundmeter, nesten 150 kilometer i timen, noe som gjør Gert til en tropisk orkan i kategori 1.

– Vi venter at den øker i styrke til en kategori 2 orkan i løpet av dagen, forteller Storm-meteorolog Sansy Delgado til TV2.

Uværet treffer verken USA eller Canada, men fortsetter nordøstover. I helgen passerer den sør for Island, tirsdag kan vi få den rett i fleisen.

SYKLONEN GERT, fra onsdag til mandag

– Banen er foreløpig usikker. Noen prognoser viser at restene etter Gert treffer Vestlandet tirsdag, andre at uværet passerer Skottland og går inn over Danmark, forteller Villanger.

Det er ikke mye vind igjen i uværet når det treffer, men slike syklonrester er skikkelig våte.

– Vi kan få 60-70 millimeter i løpet av døgnet fra tirsdag til onsdag, advarer Villanger.

Østlandet får regn fra torsdag kveld.

Fin torsdag i nord

Trøndelag får en fin torsdag, og det blir etter hvert også sol i Nordland.

– De høyeste temperaturene torsdag er det nok Trøndelag som stikker av med, sier Villanger.

Lavtrykket som ligger utenfor kysten av av Troms og Finnmark først på dagen går inn i Barentshavet, og været bedrer seg utover dagen også i Troms. I Finnmark henger det nok igjen noen byger det meste av torsdagen.

fredag 18. august

Grå fredag

Lavtrykket ved Færøyene blir liggende der også på fredag, samtidig med at det oppstår et nytt lavtrykk over Skottland.

– Fredag blir en skyet dag med regn og regnbyger i Sør-Norge. Vinden kan komme opp i liten kuiling fra sørlig kant, sier Villanger.

Fra Trøndelag og nordover blir det stort sett opphold, og noen gløtt av sol.

Grå og våt helg

Natt til lørdag slår lavtrykket ved Færøyene seg sammen med lavtrykket over Skottland, og går inn over Sør-Norge.

– Vi får bygevær i hele landsdelen, men flest byger på Vestlandet. På Sørlandet kan vinden komme opp i liten kuling fra sørvest, sier Villanger.

søndag 20. august

Det meste av Nord-Norge får oppholdsvær.

– Finnmark kan få litt regn nå og da, og i Nordland begynner det å regne om kvelden etter hvert som lavtrykket lenger sør går nordover, forteller Villanger.

Søndag er nedbøren kommet seg nordover til de indre områdene av Troms og Finnmark. Det er her det blir våtest, men også kysten i nord får noen byger.

Også Vestlandet får bygevær søndag. Båtfolket må forberede seg på vind opp i liten kuling fra nordvest lengst sør på Vestlandet og på Sørlandet.

– Sør- og Østlandet blir stort sett liggende i le for bygeværert, men luften er så ustabil at det kan danne seg tordenbyger om etermiddagen, advarer Villanger.

Vi må se langt etter sommertemperaturer i helgen. Østlandet får det varmest, men vi kan ikke vente oss mer enn mellom 17 og 19 grader.

 

Kommentarer

kommentarer