Nyhetsartikkel

04 april 2017

Omstilling til bæredygtig biomasse imponerer miljøordfører

Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen besøgte mandag byggepladsen på Skærbækværket, hvor man for tiden lægger sidste hånd på to nye biomassekedler, som skal sikre grøn varme til ca. 60.000 hjem i Trekantområdet.

Der var nærmest tale om fremvisning af et stykke Danmarkshistorie, da Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen mandag besøgte Skærbækværket ved Fredericia.

Værket har i snart 65 år leveret strøm og varme til Trekantområdet. I 1951 foregik det med kul. Siden 1990’erne med gas fra Nordsøen. Og i år skiftes gassen ud med bæredygtig biomasse.

Ombygningen, som betyder, at 60.000 lokale husstande fremover vil få grøn varme, forventes at reducere CO2-udledningen med 370.000 ton årligt svarende til udledningen en fjerdedel af bilparken i Region Syddanmark.

–  Man producerer varme til Trekantområdet, samtidigt med man gør noget godt for klimaet. Og i øvrigt fyrer med flis, som er bæredygtig. Det betyder, at man ikke belaster naturen og biodiversiteten de steder, man henter sit træ, konkluderede miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

–  På alle måde anskuelighedsundervisning i, hvordan man både kan producere varme og gøre noget godt for vores klode, lød det fra miljøordfører Christian Rabjerg Madsen om rundturen på værket.

Besøget faldt samtidigt med, at DONG, som ejer Skærbækværket, fremlagde sin første rapport, som dokumenterer, hvordan biomassen på selskabets værker er bæredygtig.

Ifølge den danske brancheaftale om anvendelse af bæredygtig biomasse skulle 40 procent af den anvendte biomasse i 2016 være dokumenteret bæredygtig. Det faktiske tal var 61 procent, og i 2019 vil det gælde alt biomasse.

–  Det er imponerende, at man har forpligtet sig på en brancheaftale, som man så overopfylder betydeligt. Man skulle have ramt 40 % i 2016 og rammer 61 % procent. Det må man tage hatten af for. Det er professionelt arbejde, udtalte Christian Rabjerg Madsen efter sit besøg.

Når de to nye biomassekedler på Skærbækværket går i drift til efteråret vil værket leve op til de samme bæredygtighedskrav i brancheaftalen, som blandt andre Dansk Energi har indgået med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Kommentarer

kommentarer