Nyhetsartikkel

03 april 2017

Solenergi en het fråga i Ludvika

Snart blir det lättare för kommunens villaägare att se om man har en ljus framtid.

Nu var detta bara en liten aptitretare som Ludvika kommuns klimat- och energirådgivare Jacob Holgersson bjöd på. Men han avslöjade åtminstone att den 9 maj lanseras en solkarta för Ludvika och Smedjebacken. Där kommer man att kunna se hur mycket energi den egna takytan kan producera om man väljer att sätta upp paneler, skriver kommun i ett pressmeddelanden.

Energi från vår närmsta stjärna var ämnet för den frukostföreläsning som Samarkand bjöd in till under tisdagen och som var fullsatt. Att ämnet är hett, i dubbel bemärkelse, visar också den enkät som kommuninvånarna svarat på.

Solenergi lönsamt nu
Morgonens hemliga gäst Lars Andrén är författare och informatör med just solenergi som specialitet. Han delade med sig av mängder av handfasta råd för den som själv funderar på att bli elproducent.

– Ingen kan säga till mig att inte solenergi är lönsam. Och är det någon gång man ska köpa solceller så är det nu, slog han fast med hänvisning till rådande subventioner.

Kan ge plus
Potentialen är stor. Sverige har 300 kvadratkilometer södervänd takarea, berättade han. Med ny teknik blir det lättare att bygga hus som till och med ger en plussiffra i bokslutet för energiförbrukning. En del av överskottet kan gå till elbilen, om man har en sådan. Smart styrning av energin, något som bland annat ABB arbetar med, kan reglera konsumtionen.

Innan man själv köper en solenergilösning, finns det massor av faktorer att ta hänsyn till. En är naturligtvis förutsättningarna där utrustningen ska sättas upp. Viktigt är att se till att det inte faller någon skugga under solrika timmar, till exempel. Lars Andréns diagram visade tydligt hur en så smal sak som en lyktstolpe kan ge påfallande stora konsekvenser för produktionen.

Prata med energibolaget
Ett annat råd är att tidigt blanda in elnätsägaren. Fredrik Persson och Emma Agneteg från VB Energi berättade om onödiga kostnader som kan uppstå om det nyligen uppsatta systemet inte är anpassat efter bolagets utrustning och krav.

– Ring oss redan när ni funderar på att installera en anläggning. Det är lika givet som att man har en dialog med försäljaren, sade Fredrik Persson.

Checklista på gång
De avslöjade också att VB Energi inom kort hoppas kunna lägga ut konkreta råd på sin hemsida, med checklista och matnyttiga saker att tänka på.

VB Energi betalar i skrivande stund 60 öre per kilowattimme, plus så kallat spotpris. Kravet är att säljaren är elhandelskund hos bolaget och har elcertifikat.

Kommunen satsar också
Solenergi berör inte bara privatpersoner. I Ludvika kommuns klimatstrategi understryks vikten av energieffektivisering och en ökad andel förnybar energi, där solenergi (solel och solvärme) är en viktig del.03

Kommentarer

kommentarer