Nyhetsartikkel

09 mars 2017

Esbjergs slingrekurs bør få konsekvenser

Efter flere års forberedelse har Esbjerg Kommune uden varsel droppet planerne om tre planlagte vindmølleparker, herunder vindmølleparken Lundsmark, som skulle have været den største af sin art i Danmark.

Den pludselige opbremsning vækker undren og bekymring hos Dansk Energi, der mener, at den slags slingrekurs bør udløse erstatning til de aktører, der har investeret i planerne forgæves.

Efter en flerårig proces, hvor Esbjerg Kommune har givet grønt lys til tre vindmølleparker, som virksomhederne Vattenfall og SE har investeret i, meddelte Esbjerg Kommune 7. marts uden varsel, at kommunen skrinlægger projekterne om de tre planlagte vindmølleparker. Det er både uventet og en opsigtsvækkende forretningsfacon, som kræver et efterspil, mener Dansk Energi:

– Når virksomheder i god tro igennem et langt forløb investerer både tid og ressourcer i så store anlægsprojekter baseret på de vindplaner, kommunen selv har vedtaget – ja så bør det få konsekvenser for Esbjerg, at kommunen trækker grundlaget væk så sent i processen. Det bør udløse en erstatning til de parter, der forgæves har investeret tid, penge og ressourcer i projekterne, siger Lars Aagaard.

Lars Aagaard understreger, at han har fuld respekt for lokaldemokratiet i Danmarks kommuner. Men han mener, at historien fra Esbjerg og andre kommuner, der også er brudt ud af store investeringsplaner, bør give anledning til en kritisk gennemgang af processerne for lignende projekter fremover.

– Det er på alle måder en kedelig sag, der viser, hvor vanskeligt det kan være at drive forretning og grøn energi i kommunerne. Kommunen vedtager en vindplan, og i den proces skal alle lokale stemmer selvfølgelig til orde. Men når så planen er vedtaget, duer det ikke at trække stikket på de projekter, der lever fuldt op til planernes forudsætninger og som i det konkrete tilfælde endda sikrer de lokale borgere langt bedre, end med kommunens oprindelige beslutninger. Det er naturligvis også en mulighed at fjerne kommuners myndighedsrolle, men jeg ville nu hellere have kommunalt forankrede vindbygningsplaner, som vi kunne stole på, siger Lars Aagaard.

Kommentarer

kommentarer