Nyhetsartikkel

17 februar 2017

Ber Søviknes om snarlig sertifikatavklaring

Norske fornybarprodusenter lider kraftig under usikkerheten i det norsk-svenske sertifikatmarkedet hvor prisene nå er i fritt fall. Småkraftforeninga ber olje- og energiminister Terje Søviknes sørge for en snarlig avklaring med svenskene slik at aktørene vet hva de har å forholde seg til.

-Sertifikatmarkedet er et offentlig skapt marked hvor myndighetene i praksis kontrollerer prisbalansen. Da påhviler det Søviknes et ekstra ansvar for å frembringe de nødvendige avklaringene. Mange småkraftverk som ble bygd på forventningen om sertifikatinntekter merker nå presset fra de fallende prisene. Samtidig tas det få nye investeringsbeslutninger, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga.

Det norsk-svenske sertifikatsystemet er i ferd med å nå utbyggingsmålet på 28,4 TWh ny fornybar kraft og det er noe av bakgrunnen for det som nå skjer.

-Det innebærer at det tas få nye investeringsbeslutninger, men dagens situasjon er ikke bare et signal til aktørene om ikke å bygge mer. Vi ser at tilliten til sertifikatene er i ferd med å forsvinne også hos de aktørene som allerede har bygd ut småkraftverk. De lave prisene gjør at likviditeten mange steder er hardt presset, noe som bare vil forverre seg så lenge situasjonen er uavklart, sier han.

Norge er for øyeblikket i forhandlinger med svenskene om sertifikatmarkedet. Svenskene har i motsetning til Norge allerede kommunisert at de ønsker å bygge ut ytterligere 18 TWh fornybar kraft. Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og deres svenske motstykke har allerede vært tydelige på hvordan en forlengelse av systemet utelukkende på svensk side skal håndteres for å ivareta begge lands interesser samt hensynet til markedsfunksjonen.

– Småkraftbransjen ber regjeringene i de to land å følge anbefalingene fra sine respektive fagmyndigheter. Det er avgjørende at partene snarest kommuniserer den videre prosessen til markedet slik at aktørene får ro og forutsigbarhet. Det vil være svært alvorlig om ikke nødvendige endringer i lov og avtale kan vedtas i Stortinget vårsemesteret 2017 og tre i kraft fra januar 2018, sier Knut Olav Tveit.

Småkraftforening er enig med bransjeorganisasjonen for norske vindkraftutbyggere, NORWEA, om flere konkrete tiltak som kan avhjelpe den vanskelige situasjonen for fornybarprodusentene. Vi ber om følgende:

  1. Norge tillater en svensk ambisjonsøkning på 18 TWh frem til 2030. Eventuell produksjon som bygges ut over 28,4 TWh i 2020 (2021 i Norge) må inngå i den svenske utvidelsen.
  2. Det må innføres en stoppmekanisme i forbindelse med det nye målet. Utformingen av en slik mekanisme må utredes så raskt som mulig, og være på plass senest i 2020.
  3. Den foreslåtte utformingen av kvotekurve i Sverige etter 2020 bør utredes grundig, og reflektere den faktiske utbyggingen frem mot 2020/21.

I tillegg ber vi de to lands regjeringer klart kommunisere til markedet hvilken tidsplan man kan forvente på den bebudede avtalen mellom de to land.

Småkraftforeninga er bransjeorganisasjon og talerør for norske småkraftprodusenter og de som ønsker å bygge ut småkraftverk.

Kommentarer

kommentarer