Nyhetsartikkel

31 januar 2017

Enova ønsker landstrøm i flere havner

På Enovakonferansen utlyste Enova en ny konkurranse for å redusere utslipp fra skip ved kai, etter at de i fjor hjalp i gang 35 landstrøm-prosjekter med i alt 222 millioner kroner.

– Landstrøm er et viktig satsingsområde for Enova når lavutslippssamfunnet skal bygges. 7 prosent av klimagassutslippene fra sjøfarten skjer mens skipene ligger til kai. Flere av anleggene vi støttet i fjor er allerede i drift og i gang med å kutte utslipp, og vi gleder oss til å være med på å realisere enda flere landstrøm-prosjekter også i år, sa markedsdirektør Audhild Kvam i Enova under Enovakonferansen.

Mest landstrøm igjen for pengene
Enovas støtte til landstrømanlegg organiseres som konkurranser. To utlysinger i fjor resulterte i til sammen 222 millioner kroner i støtte til 35 landstrøm-prosjekter langs hele kysten, og under Enovakonferansen i Trondheim ble den tredje utlysingsrunden annonsert. Søknadene blir rangert etter anleggets brukspotensial målt opp mot hvor mye støtte det er søkt om.

Markedsdirektør Audhild Kvam i Enova under Enovakonferansen 2017.

 

 

Søknadsfristen er 31. mars. Vinnerne blir offentliggjort i sommer, og anleggene skal være i drift innen 1. desember 2018.

Enova SF investerer årlig 2-4 milliarder kroner i energi- og klimatiltak i norsk næringsliv og offentlig sektor. Gjennom målrettede programtilbud og tett samarbeid med markedet skal Enova drive fram den nødvendige energiomleggingen og teknologiutviklingen som gir reduserte klimautslipp og økt forsyningssikkerhet.

Gjennom Enovatilskuddet og Enova Svarer gir Enova i tillegg økonomisk støtte og rådgivning til husholdningene. Fra 1.1. 2015 har Enova også ansvaret for å redusere klimautslipp i transportsektoren. Enova eies av olje- og energidepartementet, og finansieringen skjer via tildelte midler fra Energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen. Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 80 medarbeidere.

Kommentarer

kommentarer