Nyhetsartikkel

21 januar 2017

Fotballstadion skal få strøm fra gamle elbil-batterier

Resirkulerte batterier fra Nissan Leaf-biler skal forsyne fotballklubben Ajax sin hjemmebane med strøm.
­

280 Nissan Leaf-batterier utgjør det nye systemet som skal gi reservestrøm til Amsterdam Arena, skriver Sysla.

Hjemmebanen til den nederlandske fotballklubben Ajax får dermed det største energilagringssystemet drevet av resirkulerte batterier i bruk i en bedrift i Europa.

Systemet er spesialdesignet for Amsterdam Arena, og leveres av Nissan, Eaton og The Mobility House som har undertegnet en ti år lang avtale med arenaen, heter det i en pressemelding

Vil bli helt fornybare
Kapasiteten er på fire megawatt med strøm og fire megawatt med lagring.

– Vi snakker om en enorm bærekraftfordel. Det vil snart bli mulig for oss å lagre energi fra solcellepanelene og vindmøllene våre og ta den i bruk når det er behov for den. En storartet nyskapning – i fremtiden vil Amsterdam Arena være det første stadionet i verden som ikke lenger bruker fossilt drivstoff, sier Henk Markerink, administrerende direktør for Amsterdam Arena i meldingen.

Det nye systemet gjør det også mulig for arenaen å levere strøm til nabolaget ved behov og beskytte hovednettet.

Største i Europa
Systemet, som har fått navnet xStorage Buildings, lagrer og distribuerer energi når det er behov, og ser til at lysene aldri slukker på det berømte 55 000-seters stadionet.

Ved ombygging av batterier som tidligere har vært brukt i elektriske kjøretøyer, kan xStorage Buildings-systemet trekke strøm fra hovednettet, gi bedrifter bedre kontroll, bedre verdi og et mer bærekraftig valg for energiforbruket sitt, heter det i meldingen.

Også i boliger
Nissan og Eaton har også laget et batterisystem for boliger, som skal lanseres i Storbritannia, Norge og Tyskland.

– Med batterier kan nettet utnyttes bedre. På engelsk kaller man det «peak shaving». Man kan unngå overforbruk, sa administrerende direktør Jon Helsingeng i Eaton Norge til Sysla i november.

Også Tesla er i gang med batterier som kan brukes til å lagre solenergi. Deres batterier har fått navnet «Powerwall», og ble lansert i fjor. Etter kort tid var batteriet utsolgt et år frem i tid.

Kilde: Sysla

Kommentarer

kommentarer