Nyhetsartikkel

10 november 2016

Vattenfall vinner Kriegers Flak med rekordlavt bud

Det blir svenske Vattenfall som skal oppføre Kriegers Flak. Prisen blir den laveste som så langt i Danmark – langt under det taket som ble vedtatt i 2012.

Kriegers Flak, som skal stå klar til drift i 2022, vil blive ikke bare Danmarks største havmøllepark med kapacitet til at levere bæredygtig strøm til omkring 600.000 danske husstande – omkring 20 procent af de danske husstande. Det vil også blive Danmarks billigste havmøllepark med en pris på 37,2 øre per kilowatttime.

Det oplyser Energi- og klimaministeriet og vinderen af budet, Vattenfall.

«Dette er en rigtig god nyhed. Ikke bare for os, men for hele Danmark. Først og fremmest kommer danske forbrugere og erhvervsliv nu et stort skridt nærmere en fossilfri fremtid på en omkostnings-effektiv måde. Og samtidigt åbner opførelsen af denne store vindmøllepark i Østersøen nye, spændende muligheder for den dygtige danske vindmølleindustri – et vigtigt udstillingsvindue for topmoderne teknologi de kommende år,» siger Ole Bigum Nielsen, landechef, Vattenfall Danmark. Vattenfall regner med at skulle investere 1,1-1,3 mia. euro (DKK 8,1-9,9 mia.) i projektet.

Energi- og klimaministeren kalder prisen på havmølleparken ‘sensationelt lav’.

«Vi skriver verdenshistorie i dag, og Danmark cementerer sin placering som et globalt udstillingsvindue og foregangsland for havvind,» udtaler energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en pressemeddelelse. Regeringen ønsker at gennemføre Kriegers Flak, understreges det i pressemeddelelsen fra ministeriet, men den endelige beslutning vil blive taget, når der er fundet en erstatning for energiafgiften PSO, fremgår det.

Hos Vattenfall udtrykker man dog stor optimisme – også for de omdiskuterede kystnære havmøller, efter selskabet har vundet Kriegers Flak.

«Vores rekordlave bud på Kriegers Flak er ca. 59 procent lavere end det loft på 90 øre pr. kWh, som politikerne fastlagde i 2012, ligesom vores vinderbud på de kystnære møller også lå markant under det fastsatte prisloft. Det betyder, at Danmark nu har mulighed for at realisere to vindmølleprojekter i hver sin ende af landet til, hvad der oprindeligt ville have været én parks pris. Tilsammen drejer det sig om vedvarende energi til i alt 1 mio. husstande, og det bringer Danmark et stort skridt nærmere uafhængigheden af fossile brændsler,» siger Ole Bigum Nielsen ifølge Energy Watch.

Dong vil have stop for politisk kævl i Danmark  

Fakta Kriegers Flak: Kriegers Flak er en del af den politiske aftale fra 2012 om, at Danmark skal have en grøn og ressourceeffektiv økonomi, der i 2050 er fuldkommen uafhængig af fossile brændsler. En del af den politiske aftale omfatter opførelsen af tre store havmølleparker, Horns Rev 3, de kystnære møller og Kriegers Flak, og Vattenfall har nu vundet udbuddene på alle tre projekter. Vinderbuddet på Kriegers Flak betyder, at Vattenfall nu kan indlede projektering i et 132 km2 stort område i Østersøen, der er dedikeret til vindenergi; et tysk, et svensk og et dansk område. Vattenfalls vinderbud omfatter den danske del af Kriegers Flak.

Vattenfall er i dag Danmarks største producent af vindenergi på land, og med opførelsen af Kriegers Flak bliver virksomheden også største operatør af havmølleparker i danske farvande.

Kommentarer

kommentarer