Nyhetsartikkel

06 oktober 2016

Regjeringen vil endre grunnrenteskatten

Regjeringen foreslår å øke grunnrenteskatten for vannkraftanlegg med 1,3 prosentenheter.

Dette innebærer at grunnrenteskatten økes fra 33 pst. til 34,3 pst. For LVKS medlemskommuner med vannkraftanlegg fører dette til reduserte eiendomsskatteinntekter, skriver LVK på sine nettsider.

Forslaget om økt grunnrenteskatt for vannkraftanlegg fremgår av Prop. 1 LS (2016-2017) punkt 3.2. Bakgrunnen for at grunnrenteskattesatsen økes er at skatteprosenten for alminnelig inntektsskatt reduseres videre fra 25 pst. til 24 pst. For at dette forslaget skal virke provenynøytralt, foreslår regjeringen å øke grunnrenteskattesatsen.

Det fremgår av skatteloven § 18-5 at grunnrenteskatten skal komme til fradrag i eiendomsskattegrunnlaget. Økt grunnrenteskatt vil derfor innebære redusert eiendomsskattegrunnlag for vannkraftkommunene. Finansdepartementet har ikke vurdert hvilken virkning dette får for vannkraftkommunene. LVKs erfaring tilsier at økning i grunnrenteskatten vil medføre en vesentlig nedgang i kraftanleggenes formuesverdi, slik at eiendomsskatteinntektene til vannkraftkommunene reduseres betydelig. LVK vil følge opp saken overfor Stortinget

Kommentarer

kommentarer