Nyhetsartikkel

03 oktober 2016

Tesla leverte og produserte rekordmange biler i tredje kvartal

I september oppfordret Tesla-sjef Elon Musk ansatte om å kutte kostnader og levere så mange biler som mulig for å få opp tallene for tredje kvartal. Det klarte de.

Tesla satte i tredje kvartal rekord både for levering og produksjon, skriver CNBC, som viser til nye tall levert av Tesla søndag. Produsenten leverte rundt 24.500 biler, en økning på 70 prosent fra forrige kvartal, da de leverte mindre enn opprinnelig planla.

15.800 av disse bilene var Model S sedans og 8.700 var model X SUVs. Produksjonen økte til 25.185, opp 37 prosent fra forrige kvartal.

I uttalelsen skriver Tesla at levering og produksjon i fjerde kvartal vil være omtrent like som i tredje kvartal, «på tross av at fjerde kvartal er kortere og det er vanskeligere å levere biler i vintervær og høytid».

Produsenten gjentok målet om å levere 50.000 biler i siste halvdel av 2016.

 

Ba ansatte trå til
Tidlig i september skrev E24 av Tesla-sjef Elon Musk oppfordret ansatte til å kutte kostnader og levere så mange biler som mulig for å oppnå positive tall i tredje kvartal.

– Realiteten er at vi vil være i en mye bedre posisjon for å overbevise potensielle investorer om å satse på oss hvis ikke overskriften er «Tesla taper penger igjen», men heller «Tesla trosser forventningene og oppnår lønnsomhet», skrev Musk i en e-post til Bloomberg.

126 norske bileiere saksøker Tesla

– Jeg tenkte det var viktig å skrive til dere direkte, for at dere skal vite hvor kritisk dette er. Tredje kvartal vil være vår siste sjanse til å vise investorer at Tesla i hvert fall kan oppnå en viss positiv kontantstrøm og lønnsomhet, før Model 3 når full produksjon.

I august lanserte Tesla en toårig leasingavtale til en lavere pris, for å øke salget før slutten på kvartalet, skriver CNBC. Tallene fra Tesla viser imidlertid ikke hvordan det har gått med disse avtalen.

16 milliarder i aksjesalg
Teslagründeren samlet sist inn 2 milliarder dollar, tilsvarende 16 milliarder norske kroner, i mai gjennom aksjesalg, men det var ikke nok.

Tesla kunngjorde tidlig i september at de planla å selge flere aksjer og obligasjoner før året er omme. I tillegg kom det fram at de må betale obligasjonseiere 422 millioner dollar, eller rundt 3,5 milliarder norske kroner, i løpet av tredje kvartal.

Ifølge CNN trenger Musk sårt mer penger for å gjennomføre sine mange planer. Blant annet er Tesla i gang med å kjøpe opp tapssluket SolarCity, en handel som flere kritikere har kalt en «bailout».

I tillegg trenger de mer penger for å kunne fullføre produksjonen av Model 3 og den planlagte batterifabrikken Gigafactory.

 

TESLA
Elbilprodusent med fabrikk i Fremont i California, grunnlagt i 2003.

Bilen er oppkalt etter den kroatiske oppfinneren, vitenskapsmannen og elektroingeniøren Nikola Tesla.

Hovedeier er sørafrikaneren Elon Musk, kjent som entreprenør og investor, og grunnla romfartsselskapet SpaceX og betalingssystemet PayPal.

Musk konstruerte selv den første Tesla-modellen.

Kommentarer

kommentarer