Nyhetsartikkel

23 september 2016

Statnett får konsesjon til å fornye gamle anlegg i Oslo

Norges vassdrags- og energidirektorat har fredag gitt Statnett konsesjon til å fornye kabelforbindelsene Smestad- Sogn, og Smestad transformatorstasjon.

– Dette er et viktig første skritt på veien for å sikre trygg strømforsyning i hovedstadsregionen i fremtiden, sier konserndirektør Elisabeth V. Vardheim i Statnett.

Strømkablene mellom Smestad og Sogn i Oslo er gamle. Dagens kabler som er fra 1955 og 1977 nærmer seg teknisk levealder, og kapasiteten er i ferd med å bli brukt opp. Siden 1990 har strømforbruket økt med mer enn 30 prosent, og det forventes å øke fremover i takt med befolkningsvekst og nytt forbruk.

– For å sikre strømforsyningen i Stor-Oslo i årene som kommer, er det viktig å få skiftet ut disse forbindelsene og oppgradere Smestad transformatorstasjon. Dette må skje uavhengig av hvor mye strømforbruket øker. Å fornye Oslos gamle strømnett er nødvendig for å møte morgendagens krav til forsyningssikkerhet, byutvikling og klimaløsninger, sier Vardheim.

Smestad transformatorstasjon er fra 1952. Stasjonen har nådd forventet levealder og trenger oppgradering. Kapasiteten i stasjonen må økes for å kunne forsyne beboere i Oslo med strøm i fremtiden.

Kabler i egen tunnel

Konsesjonen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir Statnett rett til å legge kabler mellom Smestad og Sogn transformatorstasjoner i en egen, ny tunnel.

– Kabler i egen tunnel er mindre utsatt for å bli skadet, lettere å inspisere, gjør vedlikehold og reparasjoner enklere, påvirker omgivelsene mindre, er totalt sett mer lønnsomt og innebærer en kortere anleggsperiode, sier prosjektleder Hans Herlofsen.

Statnett har også fått konsesjon til å oppgradere Smestad transformatorstasjon til et nytt, kompakt stasjonsanlegg i eget fjellanlegg.

– Fornyelsen av kabelforbindelsene Smestad-Sogn og Smestad transformatorstasjon er starten på en viktig oppgradering av nettet i og rundt Oslo-området i årene som kommer, sier Herlofsen.

Planlegger videre

Nettplan Stor-Oslo vil nå gå videre med detaljplanleggingen for kabelforbindelsene og transformatorstasjonen.

– Det skal blant annet utarbeides en miljø-, transport- og anleggsplan som skal godkjennes av NVE. Her vil vi stille krav til hvordan arbeidet skal gjennomføres. Vi skal også forhandle og inngå kontrakter med leverandører, sier Herlofsen.

For mer informasjon, se også pressemelding fra NVE.

Fakta om prosjektet

  • Nytt 420 kilovolt kompakt stasjonsanlegg (SF6) i fjellanlegg på Smestad
  • Stasjonen er den største transformatorstasjonen i Norge til alminnelig forbruk
  • Kabellengde: ca. 4,5 km
  • Antall kabler: 2 kabelsett, hver bestående av 3 kabler
  • Spenning: 300/420 kilovolt
  • Minimum overføringskapasitet: 2500 MW totalt (2500 MW tilsvarer 2,5 millioner varmeovner som står på 1000 W samtidig).
  • Kabeltype: PEX-kabler

Kommentarer

kommentarer