Nyhetsartikkel

07 september 2016

Rettsmaraton om kraftsvindel utsatt

Rettssaken mot svindeldømte Boris Benulic ble mandag utsatt etter at forsvarerne la frem nye bevis.

– Aktor har med vilje lagt vekk bevis som taler min sak, hevder Benulic ifølge DN.no.

Mandag startet ankesaken i Svea Hovrett i Stockholm, der tidligere administrerende direktør Boris Benulic og hans innleide regnskapsdirektør Pierre Sjöö står tiltalt for grov svindel og regnskapsjuks i Troms Krafts svenske datterselskap Kraft & Kultur.

Benulic ble i tingretten i juli i fjor dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha manipulert regnskapene for å skjule et tap på omlag 1,7 milliarder kroner.

Benulic forsvarere presenterte mandag nye bevis i saken som de mener viser at Benulic er uskyldig, og at Troms Kraft selv hadde ansvaret for de store tapene i selskapet. Dommeren valgte da å utsette saken, noe som ifølge aktor kan føre til at rettssaken blir utsatt i omlag ett år, skriver DN.no.

– Det kjennes veldig rart. Jeg har bygget opp mye adrenalin frem mot denne høsten og rettssaken og tenkt at nå skal jeg bli fri, sa Benulic ifølge DN.no etter at rettssaken nettopp har blitt utsatt.

Nye bevis
Benulics forsvarere la frem for retten flere emailer og dokumenter, blant annet fra politiets etterforskning, som ikke ble lagt frem for tingretten. Dokumentasjonen var så omfattende at aktor ga beskjed om at de ikke hadde mulighet til å gå gjennom materialet og innlede ny etterforskning i løpet av de to månedene rettssaken varer.

Dommeren valgte da å utsette saken på ubestemt tid. Siden både forsvarere og aktor møter i retten i andre saker, kan det gå opp mot et år før rettssaken kommer opp på nytt.

– Vi ønsket ikke utsettelse, men hovretten sa at aktor trenger mer tid til undersøkelser og etterforskning av vårt materiale. Ny tid er ikke bestemt, og da kan det fort bli neste høst før rettssaken kommer opp. Nå følger jeg meg helt omtumlet med tanke på at det kanskje skal ta et helt år før rettssaken starter igjen. Det kjennes meget, meget merkelig, sier Benulic.

Ukjent dokument
Benulic mener dokumentene hans forsvarere la frem idag viser at han ikke hadde ansvar for de store økonomiske tapene, og at Troms Kraft kjente til at systemet for å rapportere og kontrollere salget av kraft var svært dårlig.

– Aktor har med vilje lagt vekk bevis fra politiets undersøkelser som taler min sak, sier Benulic. Hans forsvarere la også frem et internt dokument fra Troms Kraft som de mener beviser at tap i konsernet Troms Kraft ble ført på Kraft & Kultur.

– Troms Kraft har anvendt Kraft & Kultur til å håndtere egne tap. Troms Kraft har overført tap i andre selskaper i konsernet over på Kraft & Kultur, sier Benulic.

– Vi har ingen kommentar til disse påstandene, sier kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft ifølge dn.no.

– Vi stoler på at etterforskningen har avdekket alle forhold i denne saken, sier Fangel, som legger til at saken har vært ekstremt belastende for selskapet.

1,7 milliarder
Det var i november 2011 at Troms Kraft oppdaget store skjulte tap i datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige. Troms Kraft anmeldte saken til den svenske Ekobrottsmyndigheten, som etter flere års etterforskning tok ut tiltale mot administrerende direktør Boris Benulic og tre andre ansatte. I juli ifjor ble Benulic dømt til tre og et halvt års fengsel, mens to andre tiltalte fikk betingede dommer.

Troms Kraft gikk til sivilt søksmål mot revisorene PwC og Grant Thornton og holdt de ansvarlig for at tapet på 1,7 milliarder kroner ikke ble oppdaget. Ifjor inngikk PwC og Troms Kraft forlik, mens Grant Thornton i juli i år ble frikjent i tingretten for sin rolle i saken. Denne dommen er anket av Troms Kraft.

Les mer i DN.no:  http://www.dn.no/nyheter/2016/09/06/1358/Boris-Benulic/-det-kjennes-meget-merkelig

Kilde: DN.NO

Kommentarer

kommentarer