Nyhetsartikkel

16 august 2016

Den varmeste måneden noensinne

Ny, global varmerekord.

Juli 2016 er offisielt den varmeste måneden som er målt på jordkloden siden 1880.

Tall sluppet fra det amerikanske romfartsinstituttet NASA, viser hvordan måneden vi nå var gjennom knuste alle varmerekorder.

Den globale gjennomsnittstemperaturen var 0,84 grader celsius over det globale gjennomsnittet for perioden 1950 til 1980. Det er høyere enn alle tidligere juli-måneder, med juli 2011 på andreplass med 0,74 grader celsius over gjennomsnittet, skriver Dagbladet.

Blir varmerekord
Det betyr at juli 2016 markerer den 15. måneden på rad med varmerekord på planeten, ifølge tall fra forskningsetaten NOAA.

Juni 2016 var 0,9 grader varmere enn gjennomsnittet i verden, og var også den varmeste måneden i sitt slag siden målingene startet.

Ifølge NASAs beregninger er det 99 prosents sjanse for at 2016 blir det varmeste året i verdenshistorien.

Årets juli slår de tidligere varmerekordene satt i samme måned i 2011 og 2015. På fjerdeplass på lista over de varmeste månedene registrert er juli i 2009. August 2014 runder av topp fem-lista.

Forskere skylder hovedsakelig på menneskeskapte klimaendringer i tillegg til værfenomenet El Nino.

– Det skumle er at vi er på vei inn i en tid der det vil være en overraskelse hver eneste gang en måned eller et år ikke er blant de varmeste registrert, sier klimaforsker Chris Field ved the Carnegie Institution og Stanford University, ifølge NTB.

Men det er også et poeng at værfenomenet El Nino nå antas å være over. Likevel slår vi rekorder. El Nino er en oppvarming av deler av Stillehavet som fører til værendringer verden rundt.

HISTORISK: Ifølge klimaforsker og El Niño-ekspert Rasmus Benestad er årets El Ñino den kraftigste som noen gang er registrert. Video: NASA

NASA’s fem varmeste registrerte måneder er juli 2016, juli 2011, juli 2015, juli 2009 og august 2014. Bare juli 2015 var under El Nino.

Over 50 grader
Mashable peker på at juli til vanlig er den varmeste måneden på kloden fordi den nordlige halvkule har et større landområde enn den sørlige halvkule, og dermed gjør sommermånedene her til de varmeste.

Flere stedet i Midtøsten har i løpet av sommeren opplevd temperaturer på over 50 varmegrader i skyggen under en ulidelig hetebølge – og det er lite som tyder på at rekordene vil ende med det første.

– Temperaturøkningen vil ingen ende ta. Det er forventet at temperaturen vil fortsette å stige i åra som kommer, sa Bjørn Samset, klimaforsker i Cicero, til Dagbladet i juli.

Over snittet i Norge
Også i Norge var gjennomsnittstemperaturen over normalen, selv om man kanskje ikke kan tro det ut fra det svært varierte været landet over.

På Østlandet var temperaturen 1 grad over normalen i juni, mens i resten av landet var juni 0,5 grad over gjennomsnittet, ifølge Meteorologisk institutt. Normalen har tatt utgangspunkt i gjennomsnittstemperaturen mellom 1961 og 1990.

MER VANN: Smeltende is, eksplosjonen av varmere sjøvann og smeltende fjelltopper er det forskere tror er årsaken til det stigende havet. Se videoen som viser det stigende havet – fra verdensrommet. Video: NASA

– Selv om det ikke virker som at det har vært en temperaturøkning i Norge, har det faktisk vært varmere enn normalen, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Under FNs klimatoppmøte i fjor ble det bestemt at verden ikke skal bli varmere enn 2 grader sammenliknet med førindustriell tid. Allerede nå ser det ut til å ryke.

– Det er ingen overraskelse at det blir nye rekorder hver måned. 2016 vil bli det varmeste året noensinne. Vi nærmer oss 2-gradersgrensa veldig. Det er et varselsignal om at vi må begrense utslippene våre, sier Hygen.

Noen forskere hevder at grensa røyk allerede i mars i år, og enkelte målinger viser også det. Dette strides det om internt i forskningsmiljøene.

 

photo: «http://www.flickr.com/photos/126654539@N08/28950052136″>Following The Leader</a> via <a href=»http://photopin.com»>photopin</a> <a href=»https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/»>(license)</a>

Kommentarer

kommentarer