Nyhetsartikkel

03 august 2016

– Tror ikke du trenger å bekymre deg for strømregningen

Fulle vannmagasin gjorde fjoråret til et godt år for forbrukerne. Nå har situasjonen endret seg, men ekspertene tror strømprisene fortsatt vil holde seg på et lavt nivå.

Mye vann i magasinene ved inngangen til andre kvartal gjorde at kraftprodusentene her til lands kunne sette ny produksjonsrekord. Dette til tross for en tørr vår, med 25 prosent mindre nedbør enn normalt, melder NVE.

Marius Holm Rennesund / Thema Consulting Group
Lite vind og lav kraftproduksjon i våre naboland har gjort at norske produsenter har kunnet øke sin produksjon og samtidig oppnå gode priser, forteller Marius Holm Rennesund ved THEMA Consulting Group.FOTO: THEMA CONSULTING GROUP

 

Senior konsulent Marius Holm Rennesund ved THEMA Consulting Group, forteller at strømprisene fram til mai i år var lavere enn tilsvarende periode i fjor.

– Hovedgrunnen har vært at vi gikk inn i 2016 med en rekordhøy magasinfylling, samtidig som kull og CO₂-prisene var lave, sier Rennesund til NRK Nordland.

I fjor sommer nådde kraftprisen rekordlave nivåer som følge av mye snø i fjellet og en sen snøsmelting. Dette gjorde at kraftprodusentene måtte produsere mye gjennom sommeren, når etterspørselen var lav, for å gjøre plass i magasinene til smeltevannet.

– I annet kvartal i år har imidlertid tørt vær og mindre snø i fjellet gjort at produsentene har vært i stand til å styre produksjonen bedre. Dette har ført til at vi har hatt stabile priser de siste månedene på et høyere nivå enn i fjor. En økning i kullprisen har også bidratt til å holde kraftprisen oppe.

Prisene svinger fra år til år

Lave priser i starten av året og noe høyere priser inn mot sommeren, gjør at kundene totalt sett ikke har merket noen stor forskjell så langt i år.

Rådgiver Martin A. Vik ved NVE forklarer at en gjennomsnittlig strømkunde på Østlandet med 20.000 kilowatt-timer forbruk så langt har måttet betale 3585 kroner for strømmen alene.

I fjor var tallet 3476. Altså 109 kroner forskjell.
Vik forteller at det er normalt at prisene svinger en del fra år til år. I 2010, for eksempel, var prisene omtrent dobbelt så høye som i dag. Det hele avhenger av været.

– I år har vi vært heldige ved at vi har hatt en stabil smelting, og vi har ikke hatt store flommer med tap av vann som kunne gått til kraftproduksjon.

 

 

Kostnad for gjsnitt kunde på Østlandet med 20.000 Kwh
Kostnad for gjennomsnittskunde på Østlandet med 20.000 kWh, uke 1–27. Gjennomsnittlig strømpris i prisområdene lå rundt 21 øre/kWh i andre kvartal, bortsett fra Midt-Norge som hadde en snittpris på 24 øre/kWh.FOTO: NVE

Historisk lavt

Den rekordhøye magasinfyllingsgraden i starten av året har utviklet seg i retning av en mer normalsituasjon som følge av det tørre været de siste månedene. Magasinfyllingen ligger i dag om lag én prosentpoeng over normalen.

– Dersom været forløper normalt gjennom sommeren og høsten forventer markedet priser rundt dagens nivå på 23/24 øre/kWh. Dette er høyere enn i fjor, men fortsatt på et lavt nivå historisk sett, sier Rennesund.

Mot slutten av året tror markedet på noe økte priser som følge av økt etterspørsel når kulda setter inn.

Kommentarer

kommentarer