Nyhetsartikkel

17 juli 2016

– En forbedring på 0,1 prosent gir strøm til 1000 nye hus

I siste episode av Syslas podkast-serie Energiskolen kan du høre NTNU-forsker Bjørn Winther fortelle om hvordan det å øke virkningsgraden på et kraftverk med 0,1 prosent i snitt, gir strøm til 100 nye husstander i ett år. 

Teknologiutvikling innen vannkraft har på ingen måte stoppet opp.

– Lett tabloidisert så tenker jeg at vannkraft er noe vi bygget ut i Norge for lenge siden, og teknisk sett er det likt i dag. Hva sier du til det? 

– Det er en stykke fra vår hverdag, men det er en ganske vanlig tankegang, sier forsker Bjørn Winther Solemslie ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU til Sysla.

Han er klar på at det er en feiloppfatning.

– I Norge har vi en snittalder på alle turbinene på rundt 40 år. I løpet av den tiden har det skjedd ganske mye, spesielt på material- og maskinsiden.

Det gjør turbinene i stand til å lage enda mer energi i dag enn da vannkraftverkene ble satt i drift.

– Grovt sett pleier jeg å si at dersom du øker virkningsgraden på et kraftverk med 0,1 prosent i snitt, så er det 1000 nye husstander som får strøm i ett år.

Hør resten av samtalen om hvordan det er fallhøyden som skaper energien, hvordan det pedagogiske hjelpemiddelet “energiklump” forklarer uttrykket virkningsgrad og mye mer:

gir strøm til 100 nye husstander i ett år.     Lydsporet ligger nederst i nettsiden.

 

 

Kommentarer

kommentarer