Nyhetsartikkel

15 november 2020

Guide til årets juleøl 2019 – 23. årgang: Øl i butikken

Guide til årets juleøl 2019 – 23. årgang: Juleøl klasse D

De øltypene over kan bare kjøpes på Polet. Nedenfor er vår vurdering av øl som kan kjøpes i butikken. Dette ølet er i klasse D med inntil 4,7 volumprosent alkohol:

Vår favoritt i år er:

 

Pepperkakeøl
Bryggerhuset Pilotbryggeri
Aass Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Pepperkaker som ikke finner kjøpere blir til dyrefor og brensel. Men Bryggeri Pilotbryggeri ved Aass Bryggeri i Drammen har brukt det i årets nye juleøl fra Norges eldste bryggeri. Resultatet har blitt et svart, fyldig øl med mørkebrunt skum med smakstoner av pepperkaker. Ølet er en britisk Brown ale som er brygget med tilsetting av flere hundre kilo pepperkaker. Under kokingen av mesken er ølet tilsatt krydder.

 

 

 

 

 

Årets andrevalg er:  

 

Juleøl
Austmann
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol.

Austmanns Juleøl har nesten svart farge og er et smaksrikt øl med søtlig aroma og en fyldig og rund, balansert smak. Noe under middels bitterhet og en tørr ettersmak. Ølet møter deg med en sjokoladefarget brunt, stort og frodig  skum når ølet helles over i glasset. Ølet kan drikkes til smaksrik julemat.

 

 

 

Årets tredjevalg:

Do they know it`s Christmas Stout?
Mack Mikrobryggeri
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol.

Mach Mikrobryggeri har brygget en tradisjonell gammel stout til jul. For å øke fylden i ølet er mesken kokt. På denne måten er ikke alt bryggesukkeret gjæret til alkohol.  Den tørka malten kjøres i ei maltkvern og føres deretter over i meskekaret. Her blandes malten med vann til mesk som varmes opp. Hensikten med mesking er å få omdanna alle stoffene i malten til næringsstoffer.
Ølet er dessuten tilsatt store mengder sjokolademalt. Ølet dufter melkesjokolade, latte og rugbrød. Ølet er mørkt brunt og har smakstoner av kaffe, karamell, mørk sirup, svisker og dadler.
Ølet har middels bitterhet, rikelig sødme og beskjeden fruktighet. Anbefalt serveringstemperatur er 12 ril 14 grader Celcius.
Bryggeriet anbefaler ølet til lam, dessert, ost og lutefisk.

 

 

 

Sterke utfordrere:

 

Mack Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Macks Ølbryggeri

Ølet er mørkebrunt med fint skum. Det dufter søtt av karamell, honning og har hint av blomster. Det er også sødme i smaken, med preg av honning og kandissukker og julekrydder. Det er også noe hint av brent, og sødmen balanseres fint med varm fruktighet og bitterhet i ettersmaken.

 

 

 

                                                                     Hans Julebrygg Ekstra Vellagret
Hansa Borg Bryggerier
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol 

Ølet har er et dypt gyllent rødbrun farge og har rik aroma – til bare å være 4,5 volumprosent alkohol – og har en avstemt bitterhet, framtredende smakstone av karamellmalt og lett brent maltsødme. Den bitre smakstonen sitter igjen i ganen etter et munnfull sammen med den tørre ettersmaken. Ølet er brygget etter gamle bryggeriteknikker og tradisjonsrike resepter (oppskrifter) for juleøl. Resultatet har blitt et juleøl som er mektig nok til å drikkes til julemat som ribbe og lutefisk. Ølet kan være vel søtt i for enkelte ganer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bryggerimesterens Juleøl
Aass Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol.

Bryggerimesterens Juleøl er et mørkebrunt øl med søtlig aroma av røstet malt og krydder og stort, frodig mørkt skum. Ølet har en fyldig og rund smak med behagelig sødme og balansert bitterhet og et tydelig hint av krydder i smaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

JuleølLadeGaards_juleol_butikk700x2000-copy-350x1000
4,7 volumprosent alkohol
Lade Gaards Brygghus
Selges i Rema-butikker

Dette ølet er en sikker innertier. Et ravfarget øl med rikt skum, balansert smak med lett sødme og behagelig bitterhet. Ølet er brygget på Münchner- og karamellmalt og noe sjokolademalt. Ølet er tilsatt aromatisk Saaz humle og er lett og vil passe til torsk, men de fleste vil foretrekke et øl med kraftigere smak til typisk smaksrik julemat. Ypperlig til kveite og torsk og ikke alt for smaksrik matretter.

 

 

 

 

 

 

Frydenlunds Juleøl
Klasse D, 4,5 volumprosent alkohol
Ringnes

Rund smak, behagelig lettdrikkelig juleøl, fint skum, gyllent med klart maltpreg, lett fruktighet, noe søtelig, tilsatt urter og godt humlet med avdempet bitterhet og ettersmak. Med aroma og tydelige smakstoner fra karamellmalt. Balansert smak. Et godt valg.

 

 

 

 

Aass Juleøl
Aass Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Nøttebruntndergjæret øl med balansert smak og smakstoner av brent karamell, honning og krydder. Ølet har frodig skum, fyldig maltaroma og middels bitterhet, og dette spesielle avtrykket av nøtter i smaken som gjør Aass`juleøl unikt. Klasse D-versjonen av Aass pleier vanligvis å komme i skyggen av bryggeriets eminente øl i klasse F, men de siste årene har bryggerimesteren på vårt eldste bryggeri hatt en god hånd med ølet. Til ikke å være sterkere enn 4,5 volumprosent alkohol, har ølet god fylde og maltaroma. Et greit valg til smaksrike juleretter.

 

 

 

 

Vellagret Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Macks Ølbryggeri

Mørkt juleøl med lyst, stort skum. Lett sødme og få bitre smakstoner. Beskjeden tørr ettersmak. Ølet passer greit til ikke alt for smakssterk julemat, som torsk.

 

 

 

Nordlands Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Nordlandsbryggeriet (Ringnes)

Et frodig skum åpenbarer et ølet med en mørk og forsiktig karamellmalt, fyldig karakter, god sødme, balansert fruktighet og bitterhet. Et syrlig øl som kan passe til pinnekjøtt

 

 

 

 

 

 

 

Hansa Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et frodig, mørkt gyllent og syrlig juleøl med tydelig søtlig maltaroma og lette smakstoner av sviske, litt karamellsødme og humlepreg i duften, balansert bitterhet og en tydelig tørr ettersmak. Uvanlig kraftig øl til bare å være 4,5 volumprosent alkohol. En god makker til smaksrik julemat.

 

 

 

 

Ringnes Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et mørkt gyllenrødt øl med maltpreg, stort skum, lett sødme, middels fruktighet og en tørr ettersmak. Ølet er fyldig nok i smaken til å gå greit sammen med julemat med mektige smaker som pinnekjøtt for noen ganer. Dette et godt øl som godt kan drikkes alene eller sammen med en akevitt. Og gjerne til torsk eller ribbe.

 

 

Dahls Julebrygg
E. C. Dahls Bryggeri
Ringnes
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Fyldig, aromatisk juleøl i klasse D med flott skum som legger seg som Brüssel-kniplinger på innsiden av glasset, når du drikker av det. Ølet har god, søtlig maltaroma og fruktighet, og ikke minst en tørr, ettersmak. Godt balansert bitterhet og smak. Et flott juleøl.

 

 

Fairytale of Røros
Røros Bryggeri
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol

En mørk bronsjefarget ale med nydelig, hvitt,  stort skum som legges seg som nyddelige Brüssel-kniplinger på innsiden av glasset når ølet helles over i glasset. Ølet har noe over middel fruktighet, lav bitterhet og rikelig sødme.

 

 

 

 

 

 

 

Grans Juleøl
Grans Bryggeri
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol
Selges i REMA-butikker

Grans Juleøl har en kobberrød farge. Ølet smaker karamell, nøtter og mandarin med syrlige toner. Pluss smakstoner av brent malt og kaffe.

 

 

 

 

 

 

 

Tuborg Juleøl
Ringnes
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Juleøl med rødbrun farge som kan minne om mahogni. Aromaen er preget av karamell, sviske og brødbakst, pluss markerte smakstoner lakris og solbær. Ølet har en moderat sødme, lav bitterhet og hint avlakris.

 

 

Julebord
Juleøl fra Baatbryggeriet,
Vestnes
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol  

Kopperfarga lagerøl med maltpreg og smakstoner av anis. Ølet er ufiltrert og upasteurisert og er ettergjæret på flaske. Det skulle normalt tilsi masse smak, men dette ølet er noe flat smak. Et kopperfarget til rødbrunt ikke så veldig smaksrikt øl med utpreget maltpreg og lav bitterhet. Bryggeriet anbefaler ølet til torsk, lutefisk og klippfisk. Anbefalt serveringstemperatur er 8 til 12 grader Celcius.

 

Juleøl
Berentsens Brygghus
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Mørkt, bronsjefarget lettskummende øl med behagelig sødme, innslag av karamellmalt, en balansert bitterhet og en oppskriftsmessig tørr ettersmak. Årets versjon er et fabelaktig øl. Anbefales.

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no
Følg KraftNytt.no på Facebook:

http://www.facebook.com/kraftnytt

På Twitter: KraftNytt.no

Kommentarer

kommentarer