Nyhetsartikkel

17 desember 2019

Har gått fra olje til vindkraft

Fred. Olsen tapte oljeriggene, men har vunnet en ledende posisjon innen fornybar energi.

I 2014 bokførte Fred. Olsens investeringsselskap Bonheur oljeplattformer og boreskip til en verdi av 21 milliarder kroner. Fred. Olsen Energy, datterselskapet som eide og drev plattformene, hadde inntekter på rundt syv og en halv milliard kroner, og var Bonheurs eiendel, skriver Sysla.

Fem år og et oljeprisfall senere gikk oljeselskapet, nå omdøpt til Dolphin Drilling, konkurs. Gjennom Fred. Olsen Renewables eier selskapet helt eller delvis nå elleve vindkraftanlegg, hovedsakelig i Storbritannia, og planlegger utbygging av nye parker på land i både Frankrike, Storbritannia, Norge og Sverige, samt til havs i Irland og USA.

Vil konkurrere om 50 milliarder i havvind de neste fire årene
I tillegg har datterselskapet Fred Olsen Windcarrier tatt en ledende posisjon innen installasjon av havvind. Så langt i år har selskapet stått for installasjonen av rundt 44 prosent av den nye vindkraften til havs i Europa, opp fra en markedsandel på rundt 30 prosent i andre halvår i fjor. Av samtlige halvvindturbiner i Tyskland – en ledende nasjon på feltet – har selskapet så langt installert rundt halvparten.
Anette Olsen, eneeier av Fred. Olsen & Co og femte generasjon Olsen på toppen av selskapet, sier til Sysla at de nå opplever stor interesse for fornybar energi. Et tydelig politisk fokus, og en betydelig allokering av kapital fra store selskaper, driver utviklingen, sier hun
– Prisen for elektrisk kraft basert på bunnfast havvind er blitt konkurransedyktig satt opp mot andre energikilder, i form av konkrete lange strømavtaler. I en verden som trenger mer ren energi er det en sterk driver for å bruke de enorme havvindsressursene som finnes, sier Olsen.
Olsen sier selskapet tidlig skjønte at fornybar energi ville bli viktig. Den første vindparkinvesteringen kom i 1994, mens havvind-selskapet Fred. Olsen Windcarrier ble grunnlagt i 2008.

– Når skjønte dere at havvind kom til å bli et attraktivt marked?

– Det så vi – og flere andre –  omtrent i 2008, med bakgrunn i det politiske initiativet som ble tatt fra EU sin side, med de svært ambisiøse målsetningene som ble tatt i 2007, sier Olsen til Sysla.

Fossile investeringer vil bli dyrere
I 2007 vedtok EU at 20 prosent av energien i unionen skulle komme fra fornybare kilder innen 2020. I 2008 var andelen rundt 10 prosent.

 Oppjekkbare skip
De største eiendelene til Fred. Olsen Windcarrier er fire såkalte jack-up-fartøy. Skipene kan heve og senke svære bein, som settes på havbunnen på opp til 55 meters dyp. Når skipet står trygt på bunnen, og har løftet seg selv opp av vannet, brukes en kran til å løfte vindmøllene på plass i sjøen.

Les mer i Sysla

Kommentarer

kommentarer