Nyhetsartikkel

28 november 2019

Vindkraftanlegg – ikke forlenget frist for idriftsettelse etter 2021

NVE sender nå brev til alle konsesjonærer for vindkraft i Norge og varsler om at det ikke vil bli gitt forlenget frist for idriftsettelse av vindkraft utover 31.12.2021.

Av Informasjonsavdelinga, NVE

Det er gitt vel 90 konsesjoner til vindkraftanlegg (ca 22 TWh) på land i Norge. Per 3. kvartal 2019 var 6,7 TWh idriftsatt og 7,3 TWh under bygging. NVE forventer at flere av anleggene med gyldig konsesjon planlegges realisert.

Det er i konsesjoner for vindkraftanlegg satt frister for når anleggene skal være idriftsatt. I tråd med det politiske ønsket om å legge til rette for landbasert vindkraft i Norge i forbindelse med elsertifikatordningen, har NVE i de fleste anleggskonsesjoner gitt frist for idriftsettelse til utgangen av 2020 og 2021. Dagens frister er knyttet til el-sertifikatordningen, som først hadde frist 31.12.2020, senere forlenget til 31.12.2021.

– NVE vil ikke gi forlenget frist for idriftsettelse av vindkraftverk utover 31.12.2021. Dette er datoen ordningen med elsertifikater avsluttes. Frister for idriftsettelse kan forlenges fram til denne datoen, men vil normalt ikke forlenges utover dette, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

– En praksis med å gi utsettelse til 31.12.2021, men ikke lenger, vil være i tråd med de søknadene NVE har behandlet til nå. En slik praksis er en oppfølging av Stortingsmelding 25 (2015-2016) Kraft til endring og Stortingets behandling av denne. Vi tydeliggjør dette gjennom brev til konsesjonærene nå, for å gi forutsigbarhet for saksbehandlingen framover, sier Lund.

Praksisen gjelder for vindkraftkonsesjoner på land som ennå ikke er realisert.

I konsesjoner er det stilt vilkår om at detaljplaner og MTA (miljø,- transport og anleggsplan) skal være godkjent av NVE før anleggsarbeidet starter. At tiltakshavere har ventet med å realisere prosjektet, skal ikke gå på bekostning av lokal og regional medvirkning i prosessen eller kvaliteten på arbeidet. Tiltakshavere har selv hatt ansvar for tilstrekkelig fremdrift innenfor de frister de har fått.

– NVE har begrenset kapasitet til saksbehandling av vindkraft. Vi vil prioritere kontroll og oppfølging av de anleggene som er under bygging for å kontrollere at anleggene bygges slik de skal. Vi har dessuten flere detaljplaner/MTA til behandling nå. Vi skal strekke oss, men vi kan ikke garantere at vi har kapasitet til å behandle nye planer framover, sier Lund.

NVE mener det er viktig å bruke ressursene på prosjekter som har kommet langt i planleggingen.

– Det betyr at vi vil stille vilkår om at det skal foreligge avtale om nettilknytning og at det skal dokumenteres at arealbruken er avklart etter plan- og bygningsloven før vi tar detaljplan/MTA til behandling, avslutter Kjetil Lund.

 

Les brevet til alle konsesjonærer der NVE varsler om at det ikke vil bli gitt forlenget frist for idriftsettelse av vindkraft utover 31.12.2021. 

Kommentarer

kommentarer