Nyhetsartikkel

18 november 2019

Julølguiden 2019 – 23. årgang: De sterkeste juleølene

I 1999 ble loven som forbød sterkere øl enn 7 prosent opphevet i Norge. Rignes var først ute med lanseringen av Ringnes Julebokk.

Den har blitt en klassiker blant smaksrike juleøl, og mange andre bryggerier har fulgt opp med mange sterke ølsorter.

Vår favoritt blant de alkoholsterke ølene (med 7 prosent alkohol og mer) i år er: 

 

Tannjul 
Sagene Brygeri
8 volumprosent alkohol

Klasse F

Svart øl som møter deg med en behagelig duft av sjokolade og lakris når det helles i glasset. Ølet har et mørkt skum, en  kompleks smak med fristende smakstoner av sjokolade, lakris, vanilje, appelsinskall og rom. Ølet har mye sødme og karamellmalt og vil passe godt sammen med smaksrike juleretter. Ølet er middels fruktig og har en markert bitterhet. Du kan også prøve det til torsk og lutefisk med smaksrikt tilbehør. Eller til sjokoladekake. Prøv og du vil bli overrasket. Ølet kan også drikkes aleine, gjerne med en akkevit.

 

 

 

Årets nest beste blant de sterkeste juleølene:

Santa`s Malty Helper
Eikelagret julebokk
7 volumprosent alkohol
Røros Bryggeri

Mørket øl med stort brunt skum. Rikelig sødme. Den oppgitte bitterheten i smaken er lav, men ølet etterlater bitre smakstoner i munnen når du har drukket det. Rikelig med sødmed for å balansere et alkoholinnhold på 7 prosent. Eneste innvending mot ølet er navnet: Hvorfor skal et øl fra Røros få engelsk navn? For øvrig er valget av dette ølet til jul noe du neppe vil angre på.

 

 

 

 

 

Årets tredje beste blant de sterkeste juleølene:

Aass Vellagret Juleøl
Klasse F – 9,0 
 volumprosent alkohol 

aass vellagret juleøl

Aass Juleøl Premium er blant vår gamle favoritter. I 2009 slo vårt eldste bryggeri til med en nydelig kraftversjon på 9 volumprosent alkohol. Det er en smaksbombe i karamellmalt og bitre smakstoner. Ølet har et mørkt skum som dekorerer glasset med nydelige brüsselkniplinger når skummet siger nedover glasset. Et sikkert kvalitetstegn på et vellykket øl. Smaken har overflod av sødme, nøtter, svisker, karamell og bitterhet. Vellagret Juleøl i år har vel mye bitterhet for noen ganer. Aass Juleøl Premium er en overflod av smak, som samtidig er balansert. Dette er et øl du drikker uten noe til eller som makker til en akevitt mens høytiden ringes inn. Eller i godt lag i mørke førjulskvelder.

Bryggeriet anbefaler en serveringstemperatur på 14 grader Cecius. Dersom det serveres for kaldt, vil ikke smaksløkene få med seg nyansene i smaken i dette smaksrike ølet.

 

 

 

 

 

 

Flere alkoholsterke juleøl :

 

Pinnekjøtt og Røykbock
Juleøl
Klasse F, 8,0 volumprosent alkohol

Bryggerhuset Pilotbryggeri
Aass Bryggeri

Pinnekjøtt Røykbock er en bryggeriets fire i serien sju slag til jul, som Aass Bryggeri har brygget for oss til jul. Det er et fyldig og maltrikt bokkøl, bronsjefarget og maltrikt og med stort, hvitt skum. Det er brygget med fem forskjellige typer røykmalt (bøk, kirsebær, eple, pære og torv). Det gir ølet en kompleks smak og aroma. Og en smak som skal gi et hint om pinnekjøtt. Det har beskjeden sødme og bitterhet. Et godt valg til smaksrike julemiddager.

 

 

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Klasse F – 7,5 volumprosent alkohol.
Carlsberg

Et mørkt øl, dypt gyldenbrunt øl med middels skum. Dufter av humle og fersken med hint av karamell og gjær. God fylde og lengde med fin bitterhet. Et velbalansert øl med god sødme. Bryggeriet opplyser at ølet er gjæret to ganger, siste gang med tilsetting av sviskejuice for å gjøre ølet enda fyldigere og runder i smaken. Ølet har en rik sødme med smak av karamell og et lett røstet preg. Avstemt biterhet og fruktighet med innslag av sitrusfrukter, kanel, vanilje og lakris. Anbefalt serveringstemperatur 8-12 grader C. Passer godt til and, gås, oster og desserter. Anbefales til mat.

 

 

 

 

 

 

Fiken & Daddel Dubbel
Juleøl 2018

Bryggerhuset Pilotbryggeri
Aass Bryggeri
Klasse F, 8,0 volumprosent alkohol

Bryggerhuset har lanserte serien «sju slag til jul», og dette er et vellykket bidrag til en god jul for ølhunder. En brown ale. Mørk bronsjefarget med rødlig skjer. Smaken er preget av tørket frukt med krydder og maldreven sødme. Nydelig, balansert smak med lang avslutning.

 

 

 

 

Ringnes Julebokk
Sterkøl – 9,0 volumprosent alkohol

Dette ølet var årets overraskelse i 1999, og var noen år det sterkeste juleølet som ble brygget i Norge. Lovforbudet mot å brygge sterkere øl enn sju volumprosent alkohol ble fjernet i 1999, og Ringes slo til med denne maltbomben. Svakere øl enn dette er blitt skjemt av en mer eller mindre tydelig spritaktig smak, som henger igjen i ganen når ølet er svelget. (Som f eks Carlsbergs Elefantøl). For å unngå det har Ringnes valgt et bokkøl, masse karamellmalt med lakrissødme, avtrykk av kaffe og krydder og brygget et malttungt, dyprød farget øl med en solid bitter smakstone, søtlig maltpreg, rikelig humlet og en behagelig ettersmak. Kan drikkes sammen med kaffe og kaker (prøv sjokoladekake). Bryggeriet vil gjerne markedsføre dette kraftige ølet som et alternativ til conac til kaffeen. Det kan gjerne drikkes etter kaffeen, men jeg foretrekker det som en fordrink. Men dette sterke ølet egner seg ikke til å bli servert i store glass. Det bør serveres i store conac-glass.

 

 

 

 

 

Stille natt 
Klasse F – 9,0 volumprosent alkohol –
Austmann Bryggeri

Et veldig sterkt og smaksrikt øl med rik sødme og fylde. Ølet er godt balansert, er mørkt og har hele 9 prosent alkohol. Komplekse smakstoner av krydder som allehånde, lakris, kaffe og karamell. En mektig ale-versjon som de fleste vil foretrekke å drikke til en akevitt. Men det vil også passe fint til smaksrik julemat med mye tilbehør og mye smak.

 

 

 

 

Sankt Olav Juleøl 

Klasse F – 9,1 volumprosent alkohol.
E.C.Dahls Bryggeri
Ringnes

Et mørkt, smaksrikt øl med mye sødme som bryggeriet presenterer som et «Quadrupel» juløle. Det er en øltype med et alkoholinnhold på mellom 9,1 til 14,2 volumprosent. Ølet har en kompleks smak med toner av mørke tørkede frukter. Ølet er en god makker til tradisjonell norsk julemat, pluss til desserteer og kaker.

 

 

 

 

 

 

Jinglebeer
Klasse F – 7,0 volumprosent alkohol
Austmann Bryggeri

Mye julematen er fet. Austmann har brygget et øl som skal passe til denne julematen. Bryggeriet har gitt oss et øl med god fylde og fyldig aroma, behagelig søtt og med balansert smak, passe bitterhet og med en smakstone som minner om ingefær. Et mørkt øl med stort, hvitt skum og en kompleks smak. Ølet passer til smaksrik julemat.  Ølet er bare å få ved bryggeriets utsalg på Sluppen i Trondheim.

 

 

 

 

 

Hansa Juleale
Klasse F – 7,8 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mørk, nesten ravsvart øl, med mørk grått skum, et overgjæret øl, tydelig belgisk inspirert ale med innslag av kloster-og bayermalt, tysk bitterhumle og aromahumle, krydder og fruktig aroma og tydelige smakstoner fra maltsødmen skaper i sum et spesielt juleøl. Krydderinnslaget vil være tydelig i møte de feste ganer. Det vil passe til lutefisk med skarpe smaker fra tilbehøret og til smaksrike juelretter som ribbe.

 

 

 

Bock Weizenbock  

Klasse F – 8,7 volumprosent alkohol.
Mack

Svart øl med lyst grått skum. Ølet smaker ikke sterkt,  men det store innholdet av alkohol kan ikke smakes i ølet. Det inneholder mye karbondioksid. Ølet har lett søtlige smakstoner. Det dufter av fruktighet og banan, rosin og eple.

Ølet er gyllenbrunt med kremete og fyldig munnfølelse. Passer til all slags julemat. Brygget på vann, hvetemalt, byggmalt, humle og gjær. Ølet har nesten fraværende bitterhet, rikelig sødme og like god sødme. Bryggeriet skriver at ølet passer til lam, vilt, dessert, ost, aperitif, svin, lutefisk. Det utrolige er at et ølet med så høyt innhold av alkohol nesten ikke smaker av alkohol. Et godt drikkeøl som også passer godt til mat. Jeg vil anbefale det til lam.

 

 

Blood & Thunder
Imperial Cranberry Sour
Klasse F – 7,1 volumprosent alkohol
Austmann Bryggeri

Ølet er mørkerødt, omtrent som ripsbærsaft og møter deg med et stort skum når det helles over i glasset.
Skummet krymper raskt. Ølet har god bitterhet i smaken, som sitter igjen i munne når ølet er drukket.

 

 

 

 

 

Berentsens Jule AvecB Jule Avec 9%
Berentsens Brygghus AS
www.berentsens.no

Klasse F – 9 volumprosent alkohol

Mørkt gyllent øl med rik, frodig aroma og balansert smak og en markert bitterhet. Ølet har en overflod av sødme og karamellmalt og passer godt til nøtter og småkaker. Det kan drikkes alene eller til mat, men vi foretrekker det i selskap med en akevitt. Ølet har en rekke smakstoner som gjør det unikt, deriblant en markert bitter smakstone. Bryggeriet anbefaler at ølet serveres i conac-glass for å beholde mest mulig av aromaen i glasset. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader Celsius.

 

 

 

 

 

Nissefar
Haandbryggeriet
www.haandbryggeriet.no
Klasse F –  7 volumprosent alkohol

Mørkt øl av bokkøltypen. Når ølet helles over i glasset, blir vi møtt av et overveldende brunt skum. Ølet har en god fyldighet som skjuler at ølet er sterkt med 7 prosent alkohol. Ølet har en passende tørr ettersmak, men en sterk bitterhet og syrlighet som skiller ølet fra alle andre øl blant årets juleøl. Ølet vil være en god makker til akevitt for mange ganer, men bitterheten vil være for framtredende – eller til og med sjenerende –  for mange.

 

 

 

 

 

Solsnu
Kinn Bryggeri
7,5 volumprosent alkohol

Et overgjæret øl, ufiltrert og upastaurisert og et smaksrikt øl. Lyst bronsjefarget med lyst grått skum. Ølet har fin sødme, beskjeden bitterhet og tørr ettersmak. Ølet bør passe til rakfisk og lutefisk og torsk med smaksrikt tilbehør. Det kan også godt drikkes aleine.
Ølet finnes også i en versjon som selges i butikk.

 

 

 

 

 

God jul
Nøgne ø
www.nogne-o.com
Klasse F –  8,5 volumprosent alkohol

Mørkt ale med frodig gråbrunt skum. Ølet er ufiltrert og upasteurisert og har en god fyldighet. Det skjuler at ølet er sterkt med hele 8,5 prosent alkohol. Ølet har frodig aroma. Ølet har en framtredende bitterhet i smaken. De andre smakselementene er balanserte og med sterke smakstoner av kaffe. Optimal serveringstemperatur oppgir bryggeriet til 12 grader. En flot makker til en akevitt. Kan gjerne drikkes alene. Lang modning ved lagring gjør ølet enda bedre. I fjor la jeg noen flasker til side som ble delt i påska.

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no
Følg KraftNytt.no på Facebook:

http://www.facebook.com/kraftnytt

På Twitter: KraftNytt.no

Kommentarer

kommentarer