Nyhetsartikkel

27 juni 2019

Guide til årets sommerøl 2019 – 23. årgang

Sommerølet er brygget som en del av den store bølgen av gulfarget, lettdrikkelig pils. Er det mulig å skille det ene lyse, lettdrikkelige pilsnerølet med frodig, nesten hvitt skum fra det andre? Vi har tatt for oss sommerølet for å avdekke ølenes smak og aroma og hva som skiller dem fra hverandre. Vi fant både betydelige forskjeller og store likheter. Og ser igjen at ølets renessanse har gjort sitt inntok hos oss og gitt oss nye, spennende øl fra ølets århundregamle rike variasjon av sorter, smaker og varianter.

 

 

Førsteplass:

 

Her kommer solen
Alkoholinnhold 4,7 % volum
Hansa sommerøl Her kommer solen
Hansa Borg Bryggerier

Ølet møter deg med et stort, frodig hvitt skum når det helles over i glasset. Fargen er gul-oransj og klar. Dufter nøtter, mandelessens, pære og jordbær. Ølet har en nydelig sødmefull smak, hint av honning og marsipan og lett maltprofil. Hansa har gitt oss et fyldig og godt sommerøl til matbordet. Ølet er en utsøkt makker til grillet hvit fisk, kylling og svin. Sannsynligvis også til lettsaltet spekemat og poteter.

 

 

 

 

 

Årets nest-beste:

 

Lundetangen Sommerøl
4,7 volumprosent alkohol
Brygget av Aass Bryggeri
Lundetangen er et strågult Sommerøl med aroma av malt og korn. Ølet har lett og frisk smak med lav sødme og avstemt bitterhet. Ølet ligner det meste av de andre lyse og lette sommerølene i denne guiden, men forskjellen er at ølet har en mer bitter smakstone enn de andre av ølene i dnene gruppen i denne Guiden. Ølet har hvitt skum, som forsvinner raskt og renner som nydelige Brüssel-kniplinger nedover på innsida av glasset.

 

 

 

 

 

 

Årets tredjeplass går til:

 

Skjærgårdspils
4,5 volumprosent alkohol.
Ringnes

Gyllengul, aromatisk lys pilsner. Fin og ganske rik duft med innslag av tropisk frukt og humle/malt. Smaken har et friskt og lett syrlig anslag, godt skum, fin balanse mellom sødme og bitterhet mot slutten, sitter lenge. Passer til det meste av sommermat fra spekemat til makrell. Også smaksrik sommermat. Et øl til allround sommerkos

 

 

 

 

 

 

Sterke utfordrere:

 

Borg Never ending Sommerøl

4,7 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Borg Sommerøl er brygget på norsk byggkorn og innslag av hvete. Ølet er lyst, lett og forfriskende. Lett sødme og bitterhet med fruktig preg. Passer til: Lette retter av skalldyr, fisk, lyst kjøtt, grillmat, eller for seg selv.

 

 

 

 

 

Aass Sommerøl
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Aass Bryggeri
www.aass.no

Lys gul farge. Lett frisk duft med noe frukt, humle og malt. Friskt lett anslag i smaken, tett fint skum, lett fylde, noe bitterhet i finishen, den tørre ettersmaken sitter lenge med noe krydder og lett sødme. Tørsteslukker, som passer til lette sommerretter. Et behagelig drikkeøl.

 

 

 

 

 

 

 

Ankerpils
4,7 volumprosent alkohol
Aass Bryggeri
Stråguls pils med hvitt, frodig skum. Forsiktig sødme, noe mer preg av fruktighet og enda mer sødme. Bryggeriet anbefaler ølet til krabbe og fiskeretter. Anbefalt serveringstemperatur er 6 grader Celcius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredrikstad Sommerøl
”Never ending sommerøl”
AS Hans Borg Bryggerier
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Lyst, gullfarget lettdrikkelig øl med lyst stort skum. En tydelig bitterhet gjør ølet til en opplagt tørsteslukker, men den bitre smakstonen kan også være for fremtredende for noen ganer. Et mykt og friskt øl som er deilig å drikke og som vinner på å serveres godt avkjølt.

 

 

 

 

 

 

.

Slogen Weizen
4,7 volumprosent alkohol
Trollbryggeriet

Slogen wizen TrollbryggerietNydelig hveteøl fra Sunnmøre. Ølet er lyst med hvitt skum. Fargen er ugjennomsiktig ettersom det er ufiltrert, ølet har en hamlgul farge og en balansert smak. Lav maltaroma og et forsiktig avtrykk i smaken av humle. Prøv dette ølet til spekemat eller fisk som torsk eller kveite. Et nydelig hveteøl.

 

 

 

 

 

 

 

 

IsbjørnMack

Isbjørn
Sommerøl
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

Høyt skum og lys gyllent farvet lagerøl. Lett fruktig duft med hint av fersken og brød. Svak sødme, lett fruktig smak. Ølet er tilsatt krydder. Bitterheten og krydderet er mest framtredende i smaken.

 

 

 

 

 

 

 

Isbjørn Wit
Sommerøl
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

En fruktig, belgisk witbier. Lys gul på farge med hvitt skum. Duft av sitrus og litt malt. Friskt og fruktig og dufter sitrus. Behagelig ettersmak. Passer godt til fisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hansa Spesial Chili Blonde
AS Hansa Chili Blonde Hans Borg Bryggerier
Alkoholinnhold 4,5 % volum

Når Hansa Spesial Chili Blonde helles i glasset, møter ølet deg med et tett, stort og nesten hvitt skum. I farge er ølet nærmest gul-grått og ugjennomsiktig. Det er en klassisk belgisk blonde med en sterk smakstone av chili. God bitterhet. Ølet er ufiltrert, og bryggeriet oppgir at brygget med belgisk hveteølgjær, som gir ølet fruktighet og kryddersmak. I tillegg har bryggeriet brukt fire ulike maltsorter og humletypene Hallertau Herkules, E.K. Golding og Celeia Styrian Golding. Anbefalt serveringstemperatur: 4-7 ºC. Passer til: Grillmat, fisk og Skalldyr. Ingredienser: Vann, maltet bygg, maltet hvete, humle, chili og gjær.

 

 

 

 

Flere sommerøl: 

 

Feriepilsen FeriepilsenCkristiansands Bryggeri
”Sommeren er i boks”
Alkoholinnhold 4,7 % volum
Christianssands Bryggeri
www.cb.no

En lys gyllen pilsner med frodig, nesten hvitt skum. Lett aromatisk duft med fin friskhet og innslag av humle og malt. Bløtt anslag, mykt fint skum, strammer seg pent inn med fin bitterhet i finishen.  Ølet har en balansert smak med en tydelig syrlig smakstone og en lett søtlig smak. Ølet er en god makker til stekt fisk (makrell, laks, ørret m.m.) og til spekemat. Allround grillmat.

 

 

Georgia Peach

4,7 volumprosent alkohol
Austmann Bryggeri
www.austmann.no/

 

Øl med klar lys gul farge og med en syrlig, frisk og samtidig tørr smak med smakstoner av fersken. Minner om Berlinge Weisse. Aroma med innslag av tropisk frukt, syrlig litchi, fersken og nekatrin.

 

 

 

Mango IPA
AS  Hans Borg Bryggerier
Alkoholinnhold 4,7 % volum

Et lyst sommerøl med lyst, stort skum og smak av mango. Ølet er en IPA (Indian Pale Ale) og er ikke pasteurisert. Ølet har god sødme og fruktighet og middels bitterhet. Dette ølet er årets sommernyhet fra Hansa, og har blitt veldig godt mottatt av øldrikkerne. Ølet er snart utsolgt fra bryggeriet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pils
Austmann Bryggeri
4,7 volumprosent alkohol
www.austmann.no/

Dyp gyllen, nokså klar pils med flott skum. Dufter lett av malt. Smakstoner av honning, kjeks og sitrus. Balansert smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Midnattsol

Premium Lager
Alkoholinnhold 4,5 volumprosent
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

Ølet har en vakker, strågul farge. Flott, hvitt skum. God duft av humle, sitrus og en anelse blomst. Smaken lever riktig bra opp til duften. En fyldig smak med elegante smakstoner med bitterhet. En forskriftsmessig tørr ettersmak.

 

 

 

 

 

 

 

Hoopy Bonde

4,7 volumprosent alkohol
Austmann Bryggeri
www.austmann.no/

 

Strågul ale (overgjæret øl), lett øl og lettdrikkelig med fruktig preg og lav bitterhet, smakstoner av appelsin, grapefrukt og citrus, Tilsatt hvetemalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lime Cut
Tuborg

4,5 volumprosent alkohol.
Ringnes

Lys pils med hvitt skum og en tydelig aroma av lime. Behagelig sødme og balansert smak.

 

 

 

 

 

 

Tuborg Sommerøl
4,7 prosent alkohol
Ringnes

Lettdrikkelig, fresht øl med godt skum. Lett og fruktig med behagelig ettersmak. Lukter og smaker litt lite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkoholfrie sommerøl:

 

Minus
Alkoholfritt øl
Ægir Bryggeri

Lyst, alkoholfritt velsmakende øl med stort, hvitt skum.Lett syrlig smakstne med et fruktig maltpreg og smakstoner av humle. Bryggeriet anbefaler ølet til pizza, salater og lette retter av kjøtt og sjømat. Anbefalt serveringstemperatur er 4 – 8 grader Celcius.

 

 

Claustaler
Radler Lemon
Alkoholfritt øl
Ringnes

Radler Lemon er en mellomting mellom leskedrikk og alkoholfritt øl.  60 prosent leskedrikk og 40 prosent alkoholfritt øl, skriver bryggeriet på boksen. Søtlig øl med sitronsmak og minner mer om brus enn øl.

 

Kommentarer

kommentarer