Nyhetsartikkel

06 juni 2019

TrønderEnergi kan fortsette å bygge vindpark på Frøya

Fylkesmannens vedtak vedrørende vindkraftpark på Frøya blir stående

.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har gått gjennom Fylkesmannens vedtak, og ikke funnet grunn til å omgjøre vedtaket om å la TrønderEnergi fortsette arbeidet med vindkraftanlegget på Frøya. Det innebærer at dispensasjonen kommunen ga i 2016 fortsatt gjelder. Det er dermed ingenting i veien for at TrønderEnergi kan starte opp igjen arbeidet.

Departementet har ikke tatt stilling til selve vindkraftanlegget, men bare vurdert Fylkesmannens behandling av saken.

– Jeg har hele tiden vært tydelig på at det ikke er opp til Kommunal- og moderniseringsdepartementet å vurdere om det skal bygges vindkraftverk på Frøya. Vi er bedt om å ta stilling til om fylkesmannen har gjort feil etter plan- og bygningsloven. Det har vi ikke funnet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Olje- og energidepartementet ga konsesjon til Frøya vindkraftverk i august 2013 etter klager på Norges vassdrags- og energidirektorats konsesjonsvedtak.  Konsesjon til vindkraftverk behandles etter energiloven.

Oppgaven til KMD har vært å gå grundig gjennom Fylkesmannens behandling av saken etter plan- og bygningslovens regelverk. Bakgrunnen er at kommunen og folkeaksjonen Nei til vindkraft på Frøya har bedt departementet om å omgjøre Fylkesmannens vedtak. Departementets rolle i denne saken er altså rent forvaltningsmessig.

– Dette har vært en omfattende sak. Saken er av stor betydning både for kommunen, innbyggerne og TrønderEnergi. Det har derfor vært viktig å gjøre en skikkelig og forsvarlig vurdering av saksbehandlingen. Departementet har kommet fram til at det ikke er grunnlag for å endre fylkesmannens vedtak, sier Mæland.

Saken har reist enkelte spørsmål som er av betydning også for andre vindkraftprosjekter. Vi håper departementets behandling av saken kan bidra til at det ikke oppstår tvil i tilsvarende saker.

Departementets avgjørelse (PDF)

Kilde: Regjeringen.no

Kommentarer

kommentarer