Nyhetsartikkel

27 mai 2019

E-CO Energi og Cognite skal digitalisere vannkraftverk

E-CO Energi og Cognite har inngått et strategisk samarbeid for å ta et nytt steg i digitaliseringen av vannkraftverkene. Nes kraftverk i Hallingdal er valgt som pilot. Prosjektet skal bidra til kostnadsreduksjoner og optimalisering av drift og vedlikehold.

Av Informasjonsavdelinga E-CO Energi

E-CO Energi har i lengre tid arbeidet med å hente ut sensordata på en god og sikker måte fra utvalgte vannkraftverk. Cognite har utviklet teknologi for å behandle, analysere og visualisere data fra ulike datakilder. Innsamling av data og bruk av maskinlæring og avanserte dataverktøy vil bli helt sentralt for optimalt vedlikehold i fremtiden. De nye verktøyene vil kunne styrke verdiskapingen i kraftverkene ytterligere.

– E-CO Energis ambisjon er å være ledende innen drift og vedlikehold av kraftverk. For å få til dette må vi være det selskapet som raskest tar i bruk og deltar i utviklingen av nye digitale verktøy. Samarbeidet med Cognite er et viktig steg for å oppnå den posisjonen vi ønsker, sier Alf Inge Berget, administrerende direktør i E-CO Energi.

Cognite bistår industriaktører over hele verden med digitalisering. Hovedproduktet heter Cognite Data Fusion og frigjør og samler data fra et bredt sett av systemer for å øke effektivitet og sikkerhet.

– E-CO og Cognite tar med dette samarbeidsprosjektet det vi kaller «Data Liberation Front» inn i vannkraftbransjen. Frigjøring av industrielle data er et avgjørende første skritt mot den digitaliserte fremtiden, der industribedrifter enklere kan innovere og samarbeide, og det finnes et stort potensial i kraftbransjen. Cognite jobber allerede med Statnett, og vi vil nå støtte digitalisering av en stor del av hele verdikjeden i kraftbransjen, sier John Markus Lervik, gründer og administrerende direktør i Cognite.

Nes kraftverk er godt egnet som pilot. Kraftverket har fire like aggregater, som gjør at man får sammenliknbare data for alle aggregatene. Nes har ingen store pågående prosjekter, og dataene vil derfor være «stabile» over tid.

– Gjennom samarbeidet med Cognite ønsker vi å lære mest mulig om de mulighetene som ligger i bruk av data i ny programvare for å optimalisere drifts- og vedlikeholdsprosessene. Vi har en ambisjon om å få på plass en digital tvilling.Samarbeidet med Cognite er en god start på veien mot dette målet, sier Berget.

For å få mest mulig læring og verdi ut av samarbeidet, skal E-CO Energis driftsorganisasjon bidra med sin unike innsikt, erfaring og kompetanse til å identifisere områder med størst forbedringspotensial.

For intervjuer eller andre forespørsler til Cognite, ta kontakt med Giedre Malinauskaite: giedre.malinauskaite@cognite.com

E-CO Energi er et av Norges ledende energiselskaper. Selskapet er en del av Hafslund E-CO konsernet. E-CO eier og forvalter kraftverk over hele Sør-Norge og er landets nest største kraftprodusent. Selskapet har eierandeler i Oppland Energi AS, Opplandskraft DA, Vinstra Kraftselskap DA, Nedre Otta DA, Embretsfosskraftverkene DA og NGK Utbygging AS.

Kommentarer

kommentarer