Nyhetsartikkel

17 mars 2019

Årets billigste strøm lørdag

For første gang i år falt strømprisen i Sør-Norge til under 40 øre kilowattimen, utenom avgifter og nettleie. Årsaken er fallende priser på kull og gass i Europa.

Lørdag falt strømprisen i Sør-Norge til under 40 øre kilowattimen, skriver E24.

Så lav har ikke strømprisen vært siden i slutten av november, ifølge kraftbørsen Nord Pool. I hele vinter har strømprisen i Sør-Norge holdt seg på over 40 øre kilowattimen, og i perioder har den krøpet til godt over 50 øre kilowattimen.

Toppnivået i Sør-Norge den 24. januar var på hele 76 øre kilowattimen.

Derimot har prisen vært under 40 øre kilowattimen tidligere i vinter i noen deler av landet.

Årsakene til at prisene peker nedover igjen i helgen er blant annet at det er svakere etterspørsel i helgene, kombinert med varmere vær og fallende priser på kull- og gasskraft i Europa, som er viktige faktorer for strømprisene i vannkraftlandet Norge fordi vi gjennom kablene til kontinentet er knyttet til kraftmarkedet i Tyskland, Sverige og Danmark.

– For det første er det en lørdag, og etterspørselen er lavere i helgene enn ellers. Så er det litt varmere vær, noe som også drar ned etterspørselen og dermed prisen, sier partner Marius Holm Rennesund i Thema Consulting til E24.

Ssøndag er spotprisen 40,9 øre igjen i Oslo og Østlandet og Bergen med Vestlandet. Nord for Dovre er strømprisen søndag 40, 7 øre per kilowattimer.

Peker på lavere kullpriser
Rennesund påpeker at situasjonen i vannmagasinene har bedret seg noe, men at det først og fremst er lavere priser på kull og gass som drar ned strømprisene i Norden.

– Kullprisen fortsetter ned, og har falt rundt seks dollar per tonn i løpet av de siste ukene til rundt 70 dollar per tonn. Det er nok den viktigste faktoren til at strømprisene er lavere, sier han.

De høye vinterprisene kommer etter en svært tørr sommer i fjor, men ifølge Thema-partneren er mye av årsaken til oppgangen i prisene i høst at kull og CO2-kvoter ble mye dyrere.

– Det har vært snakket mye om den hydrologiske situasjonen etter det tørre været i fjor, men rundt to tredjedeler av prisøkningen vi har sett i vinter skyldes høyere kull- og CO2-priser, sier han.

 

Kommentarer

kommentarer