Nyhetsartikkel

04 desember 2018

Guide til årets juleøl 2018 – 22. årgang

KraftNytt.no har testet årets juleøl. Nedenfor finner du vår guide til årets juleøl, 22. årgang.

Mye av det sterke ølet imponerer i smak og aroma. Ølets renessanse er nå for alvor kommet til Norge. Flere av produktene fra de nye og mindre håndsverksbryggeriene imponerer i kvalitet og kompleksitet, og de etablerte bryggeriene svarer med solide kvalitets-ølversjoner. I år og de siste par årene har juleøl har vært bedre og mer variert enn noen gang. Alt ligger til rette for nok en riktig god jul for ølhunder.

Vår favoritt i år er Tannjul fra Sagene Bryggeri  i  klasse F (selges på Polet).
Les mer nedenfor.

Vår favoritt blant ølene med mer enn 7 prosent alkohol er: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale   les mer:

Julølguiden 2018 – 22. årgang: De sterkeste juleølene

I klasse D (selges i butikk) har vi valgt:

Bryggerimesterens Juleøl fra Aass Bryggeri

           Les mer  Guide til årets juleøl 2018 – 22. årgang: Øl i butikken

Vår favoritt i 2018:  

 

Tannjul
Sagene Brygeri
8 volumprosent alkohol

Klasse F

Svart øl som møter deg med en behagelig duft av sjokolade og lakris når det helles i glasset. Ølet har et mørkt skum, en  kompleks smak med fristende smakstoner av sjokolade, lakris, vanilje, appelsinskall og rom. Ølet har mye sødme og karamellmalt og vil passe godt sammen med smaksrike juleretter. Ølet er middels fruktig og har en markert bitterhet. Du kan også prøve det til torsk og lutefisk med smaksrikt tilbehør. Eller til sjokoladekake. Prøv og du vil bli overrasket. Ølet kan også drikkes aleine, gjerne med en akkevit.

 

 

Årets nest-beste:

Dahls Juleøl 6,5 poletDahls Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
E.C. Dahls Bryggeri (Ringnes)

Et skummende, dyp gyllent, bronsjefarget øl med god fylde og frodig skum. Ølet har en godt balansert smak, behagelig maltaroma, smakstoner av karamellmalt, bitre smakstoner i smaken og tørr ettersmak. Dette er ølet passer godt for dem som ikke liker øl med en overflod av sødme og maltpreg i smaken eller noen av smaksbombene. Ølet har et vinøst preg og er en ypperlig makker til juletorsk, kokt juleskinke og julas frodige desserter. Eller til ikke alt for smaksrik juleretter.

 

 

 Årets tredjeplass går til:

Aass Juleøl PremiumAass juleøl premium

Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Aass Bryggeri

Julens tradisjonelle smaksbombe; Ølet har en lovende åpning med et frodig skum når ølet helles i glasset. Ølet har et kraftig brentpreg i aromaen som minner om kaffe. Et søtlig, generøst og behagelig maltpreg. Smaken er rund og godt balansert og med en karakteristisk bitterhet. Ølet har et tydelig humlepreg som gir en fin, tørr ettersmak. Smakstoner av nøtter, som etterlater et kremlignende avtrykk mot ganen, men årets versjon har enda mer smakstoner av svisker og sødme. Et mektig øl som passer til akevitt, men som noen vil finne for søtt sammen med ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk. Selv foretrekker jeg å drikke ølet et par timer før middagen uten andre smaksopplevelser enn ølet alene eller med en liten akevitt som makker. En av våre gamle favoritter.

 

 

 

Sterke utfordrere: 

 

 

Sterkt Juleøl

Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol.
Lade Gaards Brygghus (Grans Bryggeri) 

Mørkt gyllenbrunt øl, søtlig karamellaroma fra karamell- , Münchner- og sjokolademalt. Duft av karamell, krydder og fiken. Noe søtlig smak og forskriftsmessig tørr ettersmak fra aromatisk Saaz-humle. Ølet kan gjerne drikkes alene. Det kan også være en god kandidat til pinnekjøtt. Lade Gaards Brygghus eksisterer ikke i virkeligheten. Ølet er brygget på Grans Bryggeri i Sandefjord.

 

Sterk jul 
Sagene Bryggeri
6,5 volumprosent alkohol
Klasse F

Ølet med dyp gyllenbrun farge. Balansert aroma og smak, som er preget av mørkt malt og tørket frukt, innslag av humle i ettersmaken. Tydelig maltaroma og masse brent karamellmalt. Fin bitterhet. Et godt alternativ for den som ikke er så glad i søte juleøl. Bør serveres med en temperatur rundt 12 grader Celcius. Ølet kan få en smak av vann dersom det serveres ned mot temperaturer rundt 4 grader Celcius. Ølet vil passe godt til de fleste juleretter. Et godt alternativ for jula.

 

 

 

 

 

SONY DSC

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Mørkt dypt gyllent øl med rik aroma med sterkt innslag av karamellmalt. Ølet åpner med et frodig skum, dempet sødme og en balansert bitterhet.
Duft av malt, humle, frukt, mandler, kaffe, svisker, lakris og sjokolade. En oppskiftsmessig nydelig tørr ettersmak setter punktum over et vellykket øl,
som er brygget på tradisjonelle oppskrifter. En sterk kandidat til glasset til julemiddagen, enten det er ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk.

 

Jinglebeer
Klasse F – 7,0 volumprosent alkohol
Austmann Bryggeri

Julematen er fet. Austmann har brygget et øl som skal passe til denne julematen. Bryggeriet har gitt oss et øl med god fylde, behagelig søtt og med balansert smak, finn bitterhet og med en smakstone som minner om ingefær. Den tørre ettersmaken kunne vært tydeligere? Resultatet er blitt veldig bra. Ølet er bare å få ved bryggeriets utsalg på Sluppen i Trondheim.

Hansa Juleale
Klasse F – 7,8 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mørk, nesten ravsvart øl, med mørk grått skum, et overgjæret øl, tydelig belgisk inspirert ale med innslag av kloster-og bayermalt, tysk bitterhumle og aromahumle, krydder og fruktig aroma og tydelige smakstoner fra maltsødmen skaper i sum et spesielt juleøl. Krydderinnslaget vil være tydelig i møte de feste ganer. Det vil passe til lutefisk med skarpe smaker fra tilbehøret og til smaksrike juelretter som ribbe.

 

 

 

 

                 Berentsens JulefnuggBerentsens Julefnugg
Berentsens Brygghus
www.berentsens.no
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Mørkt gyllent øl med behagelig rikelig maltsødme og balansert smak. Mykt brunfarget skum, nøtteaktig fruktsødme, smakstoner av fiken og svisker, rikelig med karamellmalt, markant bitter smakstone og god fylde i smaken og en lett brent og tørr ettersmak. En oppskiftsmessig nydelig tørr ettersmak setter punktum for et vellykket juleøl.

 

 

 

Borg Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et frodig mørkt skum lokker til et møte med et nydelig balansert øl når ølet helles i glasset. Ølet har en overflod av sødme, smakstoner av lakris,
en framtredende bitterhet, god balansert aroma og forskiftsmessig tørr ettersmak. Ølets overflod av sødme og framtredende bitterhet vil gjøre det
til et godt valg for mange til mektige smaker som ribbe og pinnekjøtt, men også til lutefisk. Vil også være en god makker til sild. For noen kan ølet
muligens bli vel søtt. Til en enkel akevitt er det også en god makker.

 

 

Fredrikstad Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mørkt øl med en eksemplarisk rund smak. Årets versjon er godt balansert i smaken med behagelig sødme og en bitter smakstone. Et øl levert av dyktige ølbryggere. Ølet er en flott makker til ribbe og pinnekjøtt. Den dempede sødmen gjør ølet til et førstevalg til smaksrike retter.

 

Hansa Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et gyllenbrunt, balansert øl med rikelig maltaroma fra karamell- og bayermalt, frodig skum, god sødme og bitterhet og fin, tørr ettersmak. Hansa Juleøl har god bitterhet, rik maltaroma med smakstoner av karamellmalt og behagelig tørr ettersmak. Det gjør ølet til en utmerket makker til kraftig julemat og akevitt. Ølet er en utmerket makker til pinnekjøtt og ribbe.

 

 

 

 

 

Mack God Jul

 

Mack God Jul
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Macks Ølbryggeri

 

Et mørkt rødlig, skumrikt øl med markert maltaroma, balansert smak og god, tørr ettersmak. God sødme og tydelig bitterhet med smakstoner av sitrus gjør ølet til en god partner til ribbe og akevitt. Ølet har ved siden av Frydenlund klasse F (som Rignes ikke har produsert i år heller) vært det ølet som har mest sødme i smaken blant juleølene med 6,5 prosent alkohol, men Mack God Jul fra Macks nye bryggeri hadde i 2013 mindre sødme og en vellykket balansert smak og fyldig maltkarakter enn den vi tradisjonelt har funnet i dette ølet. I år har ølet igjen gode sødme i smaken. Her er det både dadler og mandler i smaken. Passer godt til smaksrik julemat som ribbe.

 

 

 

Musemor
Inderøy Gårdsbryggeri

6,7 volumprosent alkohol
Klasse F

Mørkt, nesten svart øl som møter deg med en behagelig duft av sjokolade og lakris når det helles i glasset. Ølet er ufiltrert og har fint skum. Lett krydderlukt av nellik, anis og mye multe. Passe fylde, litt bitter. Mangler lengde. Balansert smak. Passer til det meste av julemat, men ikke det beste valget til veldig smaksrike matretter.

 

 

 

 Christianssands Juleøl
Klasse F, 6,5 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mektig, klassisk juleøl: Kraftig, rødbrun farge, markant bitterhet, raus aroma og rund, avstemt smak. Ølet har pilsner- og karamellmalt og kaffepreg i duften, men ølet  har en utpreget bitter smakstone og avtrykk av sjokolade og lakris i smaken. Ølet har en kraftig smak med innslag av mandler og passer godt til akevitt og pinnekjøtt. Det kan også gjerne drikkes til sild og torsk. Ølet er godt alternativ for ganer som syns søtlig øl blir for vel søtt til mektig julemat. Prøv dette til ribbe med mye sennep eller lutefisk med sennep og andre smaksrike tilsettinger.

                

 

Ringnes Juleøl Sterk
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et frodig skum, rikelig med karamellmalt som gir ølet en mørk, rødbrun farge. Resultatet er et godt balansert øl med behagelig maltaroma, humlepreget fruktighet og tørr ettersmak, en verdig partner til god julemat og akevitt. Den gode bitterheten i ølet gjør det velegnet til kraftige smaker fra mektig julemat. Bitterheten vil også balansere den spisse smaken i akevitten. En god makker til luftefisk, pinnekjøtt eller ribbe. Eller som aperitiff.

 

Vår favoritt blant ølene med mer enn 7 prosent alkohol er: Jacobsen Golden Naked Christmas Al

I klasse D (selges i butikk) har vi valgt:

Bryggerimesternes Juleøl, Aass Bryggeri

               

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no
Følg KraftNytt.no på Facebook:

http://www.facebook.com/kraftnytt

På Twitter: KraftNytt.no

Kommentarer

kommentarer