Nyhetsartikkel

04 desember 2018

Julølguiden 2018 – 22. årgang: De sterkeste juleølene

I 1999 ble loven som forbød sterkere øl enn 7 prosent opphevet i Norge. Rignes var først ute med lanseringen av Ringnes Julebokk.

Den har blitt en klassiker blant smaksrike juleøl, og mange andre bryggerier har fulgt opp med mange sterke ølsorter.

 

Vår favoritt blant de alkoholsterke ølene (med mer enn 7 prosent alkohol) er:   

 

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Klasse F – 7,5 volumprosent alkohol.
Carlsberg

Et mørkt øl, dypt gyldenbrunt øl med middels skum. Dufter av humle og fersken med hint av karamell og gjær. God fylde og lengde med fin bitterhet. Et velbalansert øl med god sødme. Bryggeriet opplyser at ølet er gjæret to ganger, siste gang med tilsetting av sviskejuice for å gjøre ølet enda fyldigere og runder i smaken. Ølet har en rik sødme med smak av karamell og et lett røstet preg. Avstemt biterhet og fruktighet med innslag av sitrusfrukter, kanel, vanilje og lakris. Anbefalt serveringstemperatur 8-12 grader C. Passer godt til and, gås, oster og desserter. Anbefales til mat.

 

 

 

 

 

 

Årets nest beste blant de sterkeste juleølene:

Stille natt 
Klasse F – 9,0 volumprosent alkohol –
Austmann Bryggeri

Et veldig sterkt og smaksrikt øl med rik sødme og fylde. Ølet er mørkt og hele 9 prosent alkohol.  En mektig ale-versjon som de fleste vil foretrekke å drikke til en akevitt. Men det vil også passe fint til smaksrik julemat med mye tilbehør og mye smak.

 

 

 

 

Årets tredje beste:

Aass Vellagret Juleøl
Klasse F – 9,0 
 volumprosent alkohol 

aass vellagret juleøl

Aass Juleøl Premium er blant vår gamle favoritter. I 2009 slo vårt eldste bryggeri til med en nydelig kraftversjon på 9 volumprosent alkohol. Det er en smaksbombe i karamellmalt og bitre smakstoner. Ølet har et mørkt skum som dekorerer glasset med nydelige brüsselkniplinger når skummet siger nedover glasset. Et sikkert kvalitetstegn på et vellykket øl. Smaken har overflod av sødme, nøtter, svisker, karamell og bitterhet. Vellagret Juleøl i år har vel mye bitterhet for noen ganer. Aass Juleøl Premium er en overflod av smak, som samtidig er balansert. Dette er et øl du drikker uten noe til eller som makker til en akevitt mens høytiden ringes inn. Eller i godt lag i mørke førjulskvelder.

Bryggeriet anbefaler en serveringstemperatur på 14 grader Cecius. Dersom det serveres for kaldt, vil ikke smaksløkene få med seg nyansene i smaken i dette smaksrike ølet.

 

 

 

 

 

Flere alkoholsterke juleøl :

 

 

Fiken & Daddel Dubbel
Juleøl 2018

Bryggerhuset Pilotbryggeri
Aass Bryggeri
Klasse F, 8,0 volumprosent alkohol
Bryggerhuset har lanserte serien «sju slag til jul», og dette er et vellykket bidrag til en god jul for ølhunder. En brown ale. Mørk bronsjefarget med rødlig skjer. Smaken er preget av tørket frukt med krydder og maldreven sødme. Nydelig, balansert smak med lang avslutning.

 

 

 

Store Bjørn JULEØL 2016

Klasse F – 9,0 volumprosent alkohol.
E.C.Dahls Bryggeri
Ringnes

Lys, utradisjonell juleøl brygget for å passe til norsk julemat.Bryggeriet opplyser at dette juleølet er en hyllest  akevitt. Og til familien Lysholm som har betydd mye både for vårt bryggeri og for akevitten i Norge.
Store Bjørn Juleøl har en gyllen farge og et tett skum som holder lenge. Aromaen tydelig preget av toner fra belgisk gjær som gir et  fruktig krydderpreg som er i harmoni med noter fra akevittkrydder. Ølet er fyldig og komplekst med en rik smak. Smaken er tydelig preget av akevittkrydder og fatlagring og har god balanse mellom krydder, eik og akevitt. Ølet har en avdempet sødme og en lang ettersmak. Ølet er best ved 8 °C – 12 °C. Byggeriet anbefaler gode ølglass med stett.
Ølet er brygget til norsk julemat. Det egner seg sammen med tradisjonell norsk julemat som svineribbe, svinestek og pinnekjøtt. Det passer til gravlaks med en sterk sennepsaus. Store Bjørn er også godt følge til andebryst eller sterke og litt salte blåskimmeloster. Eller del det med en venn etter maten, anbefaler bryggeriet.

Ølet er brygget med akevittkryddrene karve, stjerneanis, appelsinskall, fennikelfrø og korianderfrø. Karven kommer fra Inderøy, som er er kjent for å levere karve i verdensklasse. Bryggeriet ønsker å brygge en stil nært en robust belgisk trippel med tydelig fenolsk preg fra gjæren som går godt overens med krydderet.
Brygget ble lagt på eikefat fra 1930, som er benyttet til Lysholm Linie Aquavit. De rester av akevitt som hang igjen i treverket har påvirker ølsmaken.
Catharina Meincke Lysholm eide sammen med sin bror skuten «Trondheims Prøve» som i 1805 forlot Trondheim med handelsvarer. Målet var Batavia (dagens Jakarta i Indonesia), og om bord var det flere fat med akevitt. Båtferden passerte ekvator, -den såkalte linjen som har gitt linje-akevitten sitt navn, men denne akevitten ble ikke solgt.

 

 

God jul
Nøgne ø
www.nogne-o.com
Klasse F –  8,5 volumprosent alkohol

Mørkt ale med frodig gråbrunt skum. Ølet er ufiltrert og upasteurisert og har en god fyldighet. Det skjuler at ølet er sterkt med hele 8,5 prosent alkohol. Ølet har frodig aroma. Ølet har en framtredende bitterhet i smaken. De andre smakselementene er balanserte og med sterke smakstoner av kaffe. Optimal serveringstemperatur oppgir bryggeriet til 12 grader. En flot makker til en akevitt. Kan gjerne drikkes alene. Lang modning ved lagring gjør ølet enda bedre. I fjor la jeg noen flasker til side som ble delt i påska.

 

 

Ringnes Julebokk
Sterkøl – 9,0 volumprosent alkohol

Dette ølet var årets overraskelse i 1999, og var noen år det sterkeste juleølet som ble brygget i Norge. Lovforbudet mot å brygge sterkere øl enn sju volumprosent alkohol ble fjernet i 1999, og Ringes slo til med denne maltbomben. Svakere øl enn dette er blitt skjemt av en mer eller mindre tydelig spritaktig smak, som henger igjen i ganen når ølet er svelget. (Som f eks Carlsbergs Elefantøl). For å unngå det har Ringnes valgt et bokkøl, masse karamellmalt med lakrissødme, avtrykk av kaffe og krydder og brygget et malttungt, dyprød farget øl med en solid bitter smakstone, søtlig maltpreg, rikelig humlet og en behagelig ettersmak. Kan drikkes sammen med kaffe og kaker (prøv sjokoladekake). Bryggeriet vil gjerne markedsføre dette kraftige ølet som et alternativ til conac til kaffeen. Det kan gjerne drikkes etter kaffeen, men jeg foretrekker det som en fordrink. Men dette sterke ølet egner seg ikke til å bli servert i store glass. Det bør serveres i store conac-glass.

 

 

Solsnu
Kinn Bryggeri
7,5 volumprosent alkohol

Et overgjæret øl, ufiltrert og upastaurisert og et smaksrikt øl. Lyst bronsjefarget med lyst grått skum. Ølet har fin sødme, beskjeden bitterhet og tørr ettersmak. Ølet bør passe til rakfisk og lutefisk og torsk med smaksrikt tilbehør. Det kan også godt drikkes aleine.
Ølet finnes også i en versjon som selges i butikk.

 

 

 

 

 

 

Store Bjørn Juleøl
E.C. Dahls Bryggeri, Ringnes
9,0 volumprosent alkohol

Fjorårets nykommer fra Ringnes: Ølet har heile 9 volumprosent alkohol. Det er modnet på Linje-akevitt-fat. Under bryggingen er ølet tilsatt akevitt-krydder som karve. Bryggingen har skjedd i samarbeid med Brooklyn Brewery i New York. Ølet bør passe til rakfisk og lutefisk.

 

 

 

 

Lusekatt – Trippel
Juleøl

Bryggerhuset Pilotbryggeri
Aass Bryggeri
Klasse F, 8,0 volumprosent alkohol

Ølet er en bryggeriets sju nye øl til jul. Denne er bygd på belgisk tradisjon. Bryggerhuset lanserte serien «sju slag til jul», og dette er en av dem. En lys bronsjefarget ale i belgisk tradisjon med mye sødme, lyst, frodig skum og tilsetting av urter. Ølet har tydelig smakstoner av rosiner, kardemomme,  Ettersmaken er oppskriftsmessig tørr, men det som sitter igjen er først og fremst et avrykk av ølets søte smak.

 

 

 

Berentsens Jule AvecB Jule Avec 9%
Berentsens Brygghus AS
www.berentsens.no

Klasse F – 9 volumprosent alkohol

Mørkt gyllent øl med rik, frodig aroma og balansert smak og en markert bitterhet. Ølet har en overflod av sødme og karamellmalt og passer godt til nøtter og småkaker. Det kan drikkes alene eller til mat, men vi foretrekker det i selskap med en akevitt. Ølet har en rekke smakstoner som gjør det unikt, deriblant en markert bitter smakstone. Bryggeriet anbefaler at ølet serveres i conac-glass for å beholde mest mulig av aromaen i glasset. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader Celsius.

 

 

Nissefar
Haandbryggeriet
www.haandbryggeriet.no
Klasse F –  7 volumprosent alkohol

Mørkt øl av bokkøltypen. Når ølet helles over i glasset, blir vi møtt av et overveldende brunt skum. Ølet har en god fyldighet som skjuler at ølet er sterkt med 7 prosent alkohol. Ølet har en passende tørr ettersmak, men en sterk bitterhet og syrlighet som skiller ølet fra alle andre øl blant årets juleøl. Ølet vil være en god makker til akevitt for mange ganer, men bitterheten vil være for framtredende – eller til og med sjenerende –  for mange.

 

 

Les også:

I klasse D (selges i butikk) har vi valgt:

Bryggerimesterens Juleøl, Aass Bryggeri

           Les mer  Guide til årets juleøl 2018 – 22. årgang: Øl i butikken

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no
Følg KraftNytt.no på Facebook:

http://www.facebook.com/kraftnytt

På Twitter: KraftNytt.no

Kommentarer

kommentarer