Nyhetsartikkel

29 november 2018

Fire nye hydrogenstasjoner får støtte fra Enova

Med i overkant av 24 millioner i Enova-støtte skal Uno-X Hydrogen etablere to hydrogenfyllestasjoner i trondheimsområdet, én i Fredrikstad og én mobil hydrogenstasjon.

På veien mot lavutslippssamfunnet må ulike teknologier prøves ut for å bringe utslippene fra transportsektoren ned. I tillegg til å støtte etablering av hurtigladestasjoner, tilbyr Enova derfor også støtte til bygging av hydrogenfyllestasjoner gjennom årlige utlysinger. I år går støtten til fire prosjekter i regi av Uno-X Hydrogen for etablering av nye fyllestasjoner.

– For å nå våre klimamål er det helt nødvendig å få ned utslippene fra transporten drastisk. Suksessen i Norge for elbilene er oppløftende og viser hvor raskt endring kan skje. Det er ingen tvil om at hydrogen vil være viktig for at Norge skal nå klimamålene våre og på sikt bli et nullutslippssamfunn. Vi trenger en stor satsning på framtidas energiløsninger, og fire nye fyllestasjoner for hydrogenkjøretøy er et godt skritt på veien, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– Gjennom å støtte noen utvalgte fyllepunkter ønsker vi å bidra til at Norge bygger erfaringer rundt bruk av hydrogen i transportsektoren. Slik legger vi til rette for en balansert vekst i hydrogenmarkedet når tilgangen på kjøretøy etter hvert tar seg opp. De nye stasjonene til Uno-X Hydrogen vil bidra til kompetansebygging både hos eierselskap, leverandører og brukere, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Flyttbar stasjon
I tillegg til de tre stasjonene i Trondheim og Fredrikstad vil Uno-X Hydrogen etablere en mobil hydrogenstasjon i Akershus som skal sikre forsyningen av hydrogen i en mellomfase til det etableres nok hydrogenstasjoner i fylket. Deretter planlegger Uno-X Hydrogen å bruke stasjonen som en korridorstasjon for å knytte sammen Vestlandet og Østlandet.

– Den flyttbare fyllestasjonen er spesielt interessant for oss. Det at stasjonen er flyttbar gjør den spesielt godt egnet til å bidra til å bygge opp små markeder og øke driftssikkerheten på andre stasjoner. Vi tror det er viktig å bygge kompetanse og erfaring på dette området, sier Nakstad.

De fire hydrogenstasjonene skal være i drift senest 1. september 2020. Enova bekrefter at det vil være mulig å søke om støtte til bygging av fyllestasjoner også i 2019.

Uno-X Hydrogen åpnet 22. november en ny hydrogenstasjon på Hvam i Skedsmo. I tillegg driver selskapet stasjonene i Åsane og Sandvika. Alle tre stasjoner har fått investeringsstøtte fra Enova.

Kontaktperson Uno-X Hydrogen:
Roger Hertzenberg, daglig leder Uno-X Hydrogen AS, rh@unox.no, mobil 924 06 850

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at det utvikles nye energi- og klimateknologier og at de gode løsningene tas i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.

Kommentarer

kommentarer