– Dette liker vi!
– Vi får inn to lavtrykk som vil gjøre det vått i hele Norge, sier meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.– Det første lavtrykket er akkurat et slikt vi vil ha nå, som går inn i Skagerrak og gir nedbør på Sørlandet og Østlandet. Det liker vi, sier Gislefoss.

 

Kristian Gislefoss
LIKE BLID: Kristian Gislefoss får trolig en fuktig telttur til helgen, men gleder seg likevel over regnet som kommer.Foto: Anniken Celine Berger / Meteorologisk institutt

Regnværet ligger an til å starte allerede fredag morgen, og det første lavtrykket er ventet å gi rundt 25 millimeter nedbør i det sentrale østlandsområdet.

Natt til lørdag blir det oppholdsvær, før lavtrykk nummer to kommer sigende med rundt 15 millimeter nedbør.

Publikum på Bergenfest 2017
VÅTT PÅ FESTIVAL: Regntøy er anbefalt for de som skal på Øya-festivalen kommende helg. Men vann legger ingen demper på stemningen, se bare på disse to på fjorårets Bergenfest.Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Mest regn rundt Oslofjorden
– Mengden nedbør blir ganske jevn over hele linjen, men det ser ut til at områdene rundt Oslofjorden får mest, sier Gislefoss.

Meteorologen høres oppriktig glad ut, til tross for at han selv skal på telttur kommende helg.

– Ja, det er jo akkurat dette vi trenger! For Sør- og Østlandets del er dette mye bedre enn et vanlig lavtrykk som tøffer opp i Nordsjøen og langs vestlandskysten. Da blir de liggende i le og får lite nedbør, sier 37-åringen.

Venter 50 mm i Trondheim
Lavtrykk nummer to ligner mer på akkurat den typen, noe som gjør helgen søkkvåt også på Vestlandet.

Lørdag kan det falle hele 40 millimenter nedbør i vest, ledsaget av vind opp i stiv kuling.

– Midt-Norge får også begge lavtrykkene, men om lag tolv timer senere. Her blir det våtest fredag ettermiddag og natt til søndag, sier Gislefoss.

– Spesielt områdene rundt Trondheimsfjorden kan få mye nedbør, opp i 30-40 millimeter på det første lavtrykket, og kanskje opp i 50 millimeter på det andre.

Svalbard slipper unna
Fredag kveld vil det første lavtrykket nå Nordland, og for Nord-Norges del vil de to trolig oppleves som ett sammenhengende lavtrykk uten noen oppholdsperiode imellom.

– I Nord-Norge blir det litt mindre nedbør enn lenger sør, men lokalt kan det komme opp i 30-40 millimeter. Søndag blir det rundt 20 millimeter, og mandagen ligger også an til å bli ganske våt, forteller meteorologen.

Eneste som slipper unna, er Svalbard, hvor det heller ikke er noe skogbrannfare.

– Det oppe blir det en ganske bra helg, med lite eller ingen nedbør, sier Gislefoss.

Kilde: YR