Nyhetsartikkel

14 juli 2018

Norsk datasenter Europas grønneste med kraftløsninger fra ABB

Med ABB-teknologi planlegger Lefdal Mine Datasenter å bli Europas største, men med lavest miljø- og klimafotavtrykk.

Lefdal Mine Datacenter er bygd 150 meter inne i en tidligere gruve mellom Måløy og Nordfjordeid. Den seks etasjers høye fjellhallen som huser datasenteret setter ny standard for bransjen, skriver ABB i en pressemelding.

Det omfattende datasenteret drives utelukkende med fornybar, kortreist kraft og kjøles med sjøvann fra fjorden utenfor. ABB har levert kraftløsninger som mates fra fire vannkraftverk og to vindparker med en total effekt på drøyt 300 megawatt (MW).

Datasentre trenger mye kraft. Allikevel er Lefdal Mine oppsiktsvekkende energieffektivt da nødvendig kjøling gjøres med sjøvann fra den 565 meter dype fjorden. Selve datasenteret er lokalisert under overflatenivået. Det eliminerer behovet for omfattende, høykapasitets pumper for å løfte sjøvann til varmevekslerne. Resultatet er at datasenteret har en krafteffektivitetsfaktor (Power Usage Effectiveness) på mellom 1,08 og 1,15 for serverrack på 5 kilowatt (kW). Det er blant de grønneste i verden med energireduksjon på 30-40 prosent sammenlignet med tradisjonelle datasentre.

– Kjøling er kritisk fordi serverne genererer store mengder varme. Ettersom vannkjøling er så effektivt kan containerne med servere kjøre opptil 50 kW kraft. Med tradisjonell luftkjøling ligger tallet på 7-8 kW, sier Mats Andersson, Marketing Director ved Lefdal Mine Datacenter.

Pålitelighet alfa og omega
Datasentre er ryggraden i våre daglige liv. De lagrer alle data som genereres av alt fra smarte dingser og forretningsvirksomhet til sosiale media. Uten dem hadde vi ikke kunnet sjekke trafikksituasjonen, været eller siste nytt fra personer vi følger i sosiale kanaler. Teknologiselskaper, små og store, benytter også datasenterlagring for å betjene kunder globalt. Derfor er pålitelighet alfa og omega for et datasenter. Sikker drift 24 timer i døgnet er avgjørende, med doble systemer for å sikre kontinuerlig drift.

ABB bygget et mellomspenningsnettverk basert på SafePlus fra ABB i Skien for å møte utfordringen med distribusjon av store kraftmengder i det omfattende datasenteret. Et desentralisert nødstrømsystem (UPS) fra ABB er integrert i kraftløsningen for å håndtere eventuelle strømbrudd. Hver del av datasenteret er derfor sikret med egen UPS. Dersom det oppstår problemer med kraftnettet sparker UPS-ene i gang på et par millisekunder og sikrer pålitelig kraft inntil reservegeneratorene kommer i gang.

ABB har vært involvert helt fra starten av prosjektet, med skreddersydde kraftløsninger og omfattende kunnskap og ekspertise. Å levere et kraftsystem som forblir stabilt ettersom datasenteret vokser – opp til 200 MW fra nåværende 10 MW i etapper over de neste tre årene – er spesielt viktig. Når det har vokst ferdig, vil Lefdal Mine være blant Europas største datasentre.

– Hos ABB er vi veldig stolte over deltagelsen i dette innovative prosjektet, sier Claran Flanagan, global leder for datasentre i teknologiselskapet. – Jakten på energieffektivitet stopper aldri og det er ikke bare et ønske, men også et ansvar og noe vi tar svært seriøst i ABB. Vi er virkelig glade for å være med i teamet.

Blir grønn datasenterstormakt?
Rundt 120 000 kvadratmeter er p.t. tilgjengelig i datasenteret, en stor del av det i containere fra Rittal og plassert i underjordiske gruveganger.

– ABB var blant de første som ble involvert i prosjektet, fordi alt starter med kraft. Du trenger transformatorer, du trenger generatorer. Basert på våre gode relasjoner startet vi diskusjonen om å få ABB om bord, sier Andreas Keiger, Executive Vise President hos Rittal.

Lefdal Mine Datacenter kommer på riktig tidspunkt, når Norge satser på å bli en stormakt innen grønne datasentre. Vi har overskudd av kraft, hvorav 97 prosent kommer fra fornybare energikilder, mest fra vannkraft, mens både vind- og solkraft er i rask vekst.

KIlde: ABB

Annen video

youtube.com/abbnorge

Kommentarer

kommentarer