Nyhetsartikkel

12 juni 2018

Sveriges största solcellspark klar 2020

På Hisingen i Göteborg byggs nu Sveriges största solcellspark. Den ska stå klar år 2020 och blir lika stor som 16 fotbollsplaner. Göteborgarna ska kunna köpa andelar i anläggningen.

Det är Göteborg Energi som storsatsar på solenergi i Säve och Gårdsten där solcellsparker byggs som ska producera förnybar el åt både företag och privatpersoner. Genom andelsägande ska göteborgarna kunna bidra till solenergilösningen.

På solcellsparken om fem megawatt kommer solceller producera förnybar el motsvarande hushållsel för 1000 villor under ett år.

Stor efterfrågan
– Intresset för solenergi har vuxit explosionsartat de senaste åren och det finns en stor efterfrågan på olika solcellslösningar bland våra kunder, säger David Hellström, marknads- och försäljningsdirektör på Göteborg Energi till ”Vårt Göteborg”.

Marken där solcellsparken byggs ägs av företaget Serneke som också kommer att köpa en stor del av den el som produceras på plats.

Göteborgare vill bidra
Många göteborgare har inte möjlighet att bygga solceller på egna tak men vill ändå vara med och bidra till en omställning mot ett hållbart samhälle. Det visar det Göteborgsförslag som kom in till Göteborgs Stad år 2017.

Denna idé kan nu förverkligas genom att delar av solcellsparken i Säve avsätts för andelsägande. Detaljerna kring hur detta ska se ut är inte klara, vilket bland annat hänger samman med resultatet av en statlig utredning om skattereduktion för andelsägd förnybar elproduktion. Intresserade kan ändå anmäla sig på Göteborg Energis hemsida redan nu.

Kommentarer

kommentarer