Nyhetsartikkel

03 mai 2018

Solcelletakstein tåler en last på 1,5 tonn per kvadratmeter

Allerede denne våren kan norske huseiere få solcelletakstein på taket. Da får de et tak som betaler seg selv ned.

Otovo lanserte i vinter solcelletakstein for det norske, svenske, danske og polske solcellemarkedet. Taksteinen i herdet solcellesikkerhetsglass vil fungere som et tett og varig tak i 50 år eller mer, mens den vil produsere energi som betaler ned taket ditt hver dag solen skinner.

– Vi har hundrevis av samtaler med kunder hver dag, og er det én ting som har vært etterspurt, så er det solceller som ser ut som takstein og erstatter annet tekkemateriale. Hvorfor vente når fremtiden allerede er her? sier Andreas Thorsheim, adm. direktør i Otovo i en pressemelding.

Hvert år byttes mellom 6 000 og 15 000 tak i Norge alene. Når man likevel skal skifte tak, er det et ideelt tidspunkt å få montert solcelletakstein på.

Taksteinen har ytelsesgaranti på energiproduksjonen på 25 år.

– Et vanlig tak produserer null energi og er følgelig null verdi, og likevel kan det koste opp mot 200 000 kroner. Med solcelletakstein vil et hus med 100 kvadratmeter grunnflate produsere energi verdt 200 000 kroner over de neste tjuefem årene, så da har man fått det som nedbetaling på taket, sier Lars Syse Christiansen, finansdirektør i Otovo.

Kostnadene med solcelletaksteinen vil variere fra hus til hus. På Otovo.no kan man slå opp sin adresse og få oppgitt hva solcelleprosjekter vil koste. Solcelletakstein-prosjekter vil også være tilgjengelige for prising via Otovos prosjektalgoritmer fra etter påske.

Flere farger
Solcelletaksteinen fabrikeres av det Bern-baserte sveitsiske solcelleselskapet Sunstyle. Taksteinene legges som tradisjonell skifer, hvor hver stein overlapper de under.
Taksteinen er tilgjengelig i svart glass i dag. Taksteinen er tett så lenge den ligger i minst 3 graders vinkel. Den kan brukes i alle helninger over dette, til og med som fasadeplate på 90 grader.

 

Solcelletakstein på tak – legges som tradisjonell skifer og lager energi like effektivt som vanlige solcellepaneler. Foto: Sunstyle

 

– Vi regner med dette er et materiale som vil bli populært blant arkitekter. Det er en allsidig ytterkledning som kan brukes flere steder på bygget. Forvent å finne disse solcellene på store signalbygg i nær fremtid, sier Thorsheim.

Bygget for å tåle snølast i Alpene
Taksteinen måler 87 x 87 centimeter i ytre mål og er 6 millimeter tykke. Panelene har monokrystallinske silisiumceller og yter 164 watt per kvadratmeter under normal norsk solinnstråling. De er ekstremt sterke. De tåler en last på 1,5 tonn per kvadratmeter – tre ganger så mye som et tradisjonelt solcellepanel og vesentlig mer enn tradisjonell takstein. Det betyr at disse solcelletaksteiene tåler over 50 meter med snø på taket, ifølge Otovo. – Solcellene er bygget for å tåle snølast som i Alpene. Det passer bra i Skandinavia, sier Andreas Thorsheim.

Også direkte treff i hundre kilometer i timen av haglstein og isklumper på 40 millimeter i diameter tåler panelene. De har såkalt HW4-sertifisering fra sveitsisk forsikringsbransje, som har strammere krav enn det som er bransjenormen for solceller (IEC 61215-standarden – med 25 millimeter prosjektil i 80 km/t). Sertifiseringen av panelene forsikrer at de tåler temperaturer ned til minus 40 grader og opp til 85 grader pluss.

Sunstyle-panelene produseres klimavennlig og vil betale tilbake energien som går inn i å produsere dem på 3-4 år avhengig av solinnstrålingen der de ligger. Det gjør solcelletaksteinen til det mest miljøvennlige valget for ditt neste tak, mener Otovo.

Allerede tilgjengelige i Norge
Taksteinen i svart glass er nå lagerført og klar for montering i vår/sommer-sesongen. Fra høst/vinter-sesongen 2018 kommer også de terracotta-rødbrune solcelletaksteinene og de skiferfargede sølvgrå.

Kommentarer

kommentarer