Nyhetsartikkel

24 april 2018

Solceller höjer värdet på huset

Fyra av fem svenskar vill installera solceller hemma – och solceller är en bra investering både för dig och för miljön. Med solceller på taket höjer du dessutom värdet på huset.

– Om man med solceller kan få ner driftkostnaden är det jätteintressant för konsumenten och får absolut en marknadspåverkan, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, enligt et pressmeddelande från E-ON.

Solceller blir en allt vanligare syn på de svenska hustaken. De senaste åren har vi sett en boom i solcellsanläggningar, mycket tack vare de generösa subventionerna från staten och det allt lägre priset på själva solcellerna.

Vi svenskar är välvilligt inställda till solceller. Fyra av fem svenskar vill installera solceller hemma enligt en undersökning från Yougov och i samma undersökning tror hälften av svenskarna att solenergi kommer att stå för 20 procent av den svenska elproduktionen om 10 år.

Hus med solceller säljs fortare
Fördelarna med solceller är många. Förutom att den fossilfria och förnybara energin är bättre för miljön sparar man pengar genom att köpa mindre el och genom att sälja tillbaka överskottselen till elnätet. Men det finns också en annan aspekt, och det är att solcellerna höjer värdet på ditt hus.

En forskningsstudie från Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien, USA, visar att husägare är villiga att betala mer för ett hus med en solcellsanläggning. Dessutom visar studien att hus med solceller har en tendens att vara ute på marknaden en kortare tid än hus utan solceller. Någon liknande studie för Sverige finns inte än, men en opinionsundersökning som presenterades i Miljö & Utveckling i april 2017 visade att 71 procent av svenskarna kan tänka sig att betala mer för en bostad om den har solpaneler, och 20 procent är starkt positiva till att göra detta.

Man kan också se att exempelvis bergvärme ökar en fastighets värde tack vare att den medför lägre driftskostnader under en längre tidsperiod. Även solpaneler minskar driftskostnaderna men kan också ge ökade inkomster genom försäljning av el till elnätet.

Enligt Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON, kan en husägare sänka sin driftskostnad på elen med omkring 5000 kronor per år för en typvilla.

– Därutöver kan samma husägare även skapa nya intäkter från sitt tak med ytterligare cirka 5000 kronor per år från den el som säljs ut på nätet, säger han och fortsätter:

– När solcellerna är avbetalade, vanligen efter 10-12 år, ger de en ren vinst på hundratusentals kronor under deras livstid på 30 år – utöver eventuell värdeökning på huset i sig.

Driftskostnaden en viktig pusselbit
Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, jämför solceller med en investering i kök och badrum – något som också höjer värdet på huset.

– Driftskostnaden är verkligen en viktig fråga för många när de tittar på hus. Om man med solceller kan få ner driftskostnaden är det jätteintressant för konsumenten och får absolut en marknadspåverkan, säger hon.

Med solceller på huset har man möjlighet att göra en energibesiktning för att få en energicertifiering, vilket ger dig ett intyg på att bostaden är energisnål.
Trenden visar att miljöaspekten generellt blir allt viktigare för husköpare.

– Allt från materialval och miljöcertifieringar till nya energisparande satsningar som till exempel solceller har blivit mer intressanta för konsumenten. Jag tror att det är en trend som kommer att växa framöver, säger Caroline Stegman.

Kommentarer

kommentarer